Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Pressinbjudan: Invigning 24 maj av jubileumsveckan Rudbeckianska gymnasiet 400 år i närvaro av Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel

I år firar vi idén om allas rätt till utbildning. Då har 400 år passerat sedan Johannes Rudbeckius grundade Sveriges första gymnasium, Rudbeckianska gymnasiet i Västerås. Den 24 maj inviger vi jubileumsveckan. Då besöker DD.KK.HH Kronprinsessan och Prins Daniel Rudbeckianska gymnasiet. Det blir också tal, uppträdanden och avtäckning av det nya konstverket Lekplatsen – Himlen är vårt enda tak! av konstnären Ann-Sofi Sidén. Här finns information till journalister om ackreditering och annat.

Programmet för invigningen av jubileumsveckan börjar klockan 10.40 den 24 maj med att Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel anländer till Västerås domkyrka. För ackrediterad media erbjuds fotopositioner utanför och inne i Västerås domkyrka, vid scen vid konstverket samt på Rudbeckianska gymnasiets skolgård.

Medias representanter måste ackreditera sig. För ansökan om ackreditering, kontakta Jonas Tronét, pressansvarig Västerås stad, senast den 22 maj 2023 på mejladress jonas.tronet@vasteras.se. Mer detaljerat program för media mejlas till ackrediterade representanter från media.

För frågor gällande Kronprinsessparets närvaro hänvisas till Kungl. Hovstaternas pressavdelning:

press@kungahuset.se.

Efter avtäckningen av konstverket fortsätter invigningsceremonin på skolgården mellan klockan 12.30-14.00. Där bjuder Västerås stad på 2 000 Rudbeckiusbakelser, serverade av Tranellska gymnasiet. På skolgården bjuds det på modekavalkad, dansuppvisning och ”gymnastik genom tiderna” med elever från olika kommunala gymnasieskolor. Det är elever från skolor i Västerås som står för all underhållning, blomsterarrangemang, lunch och bakelser under invigningsdagen.

När programmet är slut cirka klockan 14.15 finns representanter från Västerås stad, Arosbröderna, Svenska Kyrkan samt konstnären Ann-Sofi Sidén på plats vid det nya konstverket på östra sidan Västerås domkyrka vid biblioteket om enskilda intervjuer önskas av medias representanter.

Media är även välkomna att besöka utställningen ”400 år av ökad kunskap” på Västerås huvudbibliotek. Där visas bland annat ett urval av alster som barn och elever har arbetat med kopplat till jubileet. Utställare är kommunala förskolor och skolor, restaurangenheten, vuxenutbildningscentrum, Expectrum och Naturskolan Asköviken.

Här finns mer information om jubileumsveckan och invigningsdagen:

vasteras.se/rudbeckianska400ar

Kontaktpersoner

Generellt om jubileumsveckan och invigningsdagen:

Ann-Sophie Sund, kommunikationsstrateg och projektledare Visit Västerås

021-39 01 26, 072-141 93 25

ann-sophie.sund@vasteras.se

Gällande konstverket:

Linda Wallenberg, processledare offentlig konst Västerås konstmuseum

021-39 80 15, 076- 56 94 850

linda.wallenberg@vasteras.se

Gällande Västerås stads skolors medverkan:

Åsa Lindén, kommunikationsstrateg barn- och utbildningsförvaltningen

021-39 22 69

asa.linden@vasteras.se

För journalister gällande ackreditering:

Jonas Tronét, pressansvarig stadsledningskontoret

021-39 11 75

jonas.tronet@vasteras.se

Ämnen

Regioner

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås