Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Pressinbjudan: En resa över Östersjön

Västerås stad ingår i det finska förvaltningsområdet och har bland annat ett ansvar att erbjuda aktiviteter som ska bevara finska språket levande. 22 november klockan 15.00 till 17.00 är media välkomna till Västerås stadsbibliotek för att titta på barnboksutställningen En resa över Östersjön. Utställningen presenterar ett axplock ur de senaste årens finländska barnboksskörd. Media får samtidigt veta mer om hur staden jobbar med det finska förvaltningsområdet.

Västerås stad ingår i förvaltningsområdet för finska språket sedan år 2010. Det innebär att den nationella minoritetsgruppen sverigefinnar har särskilda språkliga rättigheter och särskild hänsyn ska tas till barnens rätt till inflytande, och främjandet av språk och kultur.

Barnboksutställningen En resa över Östersjön är en del i Västerås stads arbete med finskt förvaltningsområde. Utställningen finns på Västerås stadsbibliotek mellan den 20 november fram till 17 december 2023.

Den 22 november klockan 15.00-17.00 bjuder Västerås stad in till vernissage av utställningen. Media är välkomna att närvara under vernissagen.

- Vi vill genom utställningen inspirera barn till att läsa och ge dem information om sina språkliga rättigheter i en förvaltningskommun. Barn som bor i en finsk förvaltningskommun ska ges information om sina språkliga och kulturella rättigheter samt veta att de har rätt att få sina röster hörda. I och med utställningen kan vi synliggöra rättigheterna och innan året är slut bjuds barn och unga till ett möte där de får göra sina röster hörda, säger Anne Alamaa, utvecklingsledare stadsledningskontoret Västerås stad.

I samband med vernissagen delas en inspirationskasse ut till barn. Kassen innehåller en tvåspråkig (finsk/svensk) bok, en folder med tips hur man kan lära sig lite mer finska.

För mer information:

Anne Alamaa, utvecklingsledare stadsledningskontoret Västerås stad

Telefon: 021-39 33 37

Mejl: anne.alamaa@vasteras.se

Fakta om finskt förvaltningsområde:

Statistiken i tabellen är från 2018 och visar att 12,5% eller cirka 19 000 av invånarna i Västerås har finskt påbrå.

Antal födda i Finland

3 841

2,5%

Antal ej födda i Finland och minst en förälder född i Finland

6 982

4,6%

Antal ej födda i Finland, ingen förälder född i Finland och minst en far/mor-förälder född i Finland

8 260

5,4%

Totalt:

19 083

12,5%

Västerås stad erbjuder bland annat:

  • Sverigefinsk förskola
  • Sverigefinsk klass - förskoleklass-årskurs 3
  • Modersmålsundervisning i finska - Elever som går i förskoleklass upp till årskurs 9 behöver inte ha förkunskaper i finska språket för att kunna delta/anmäla sig.
  • Kultur för alla åldrar!

Fakta om utställningen:

”En resa över Östersjön” är producerad av Finlandsinstitutet inom ramen för uppdraget som nationellt resursbibliotek. Utställningen är skapad av utställningsscenografen Petter Ljungberg. Litteraturvetaren och översättaren Janina Orlov har arbetat som litterär rådgivare för utställningen. Samarbetspartners är Moomin Characters, samt Statens kulturråd, Institutet för språk och folkminnen, Undervisnings- och kulturministeriet i Finland och WSOY Litteraturstiftelse.

Mer information om En resa över Östersjön finns här:

https://finlandsinstitutet.se/om-utstallningen-en-resa-over-ostersjon/

Ämnen

Regioner

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås