Följ Västerås stad

Oj vad många sommarfester!

Pressmeddelande   •   Maj 05, 2015 10:10 CEST

Nu är sommaren på väg och därmed börjar säsongen för stora utomhusfester. I år blir det ovanligt många gratis kulturfester för hela familjen runt om i Västerås och en av anledningarna är att 95-årsjubilerande Mimer satsar extra mycket på kultur i stadsdelarna. 

Albin, Zinat Pirzadeh och Tina Wilhelmsson, Västerås Sinfonietta, Victor ”Vino” Fariña och Folkhemsturen, Süperstar Orkestar, Caféz och Vattenmannen och Speed – många artister bidrar till att göra sommarmånaderna till en enda lång kulturfest. Det är väl sörjt för både bredd och spets för den som vill njuta av gratis kultur i det gröna!

Här är några godbitar:

Fira Västerås första miljonprogram!

Råby fyller 50 år och firar storslaget lördagen den 9 maj klockan 11 – 22 på Råby Centrum med scener och aktiviteter både ute och inne. 

Stadsmusikkåren tågar från dansbanan till Råby Centrum där kommunstyrelsens ordförande Anders Täljebäck håller tal och sedan följer artister slag i slag. Folkhemsturen tar oss med på en nostalgitripp genom Råby, en del av kompromissens, välfärdens och mellanmjölkens förlovade land. Filiokus Fredrik trollar. Rock Everybody, PRO Kulturs månghövdade seniorkör, rockar loss och det blir Bollywood-dans med indiska Sanaya SinghUnlimited Guidance presenterar artisterna och har workshops i rap och i olika dansstilar som hiphop, dancehall och azonto. 

Råby Rhytm Revival, en unik konstellation av etablerade musiker som alla lärt sig spela av Mike Turner på Råby fritidsgård på 90-talet, uppstår för detta speciella tillfälle och består av Ola Sandström, Daniel Gamba, Andreas Mallsten, Fredrik Haddad, Daniel Andersson och Pietu Kaipainen

Rapparen Matthews Green bjuder in sina vänner, bland annat kommer Govenor Andy. En fantastisk festival med allt från häst och vagn, 50-talskläder, grill, marknad och flera scener som avslutas med fyrverkeri klockan 22.

Ta båten till Gäddeholm för en försommarkonsert med Sinfoniettan!

Den 27 maj bjuder Gäddeholms Byalag in till konsert med Västerås Sinfonietta i samarbete med Kungliga Musikhögskolans dirigentklass och sångsolister från Mälardalens högskola. Konserten ges utomhus i småbåtshamnen, under den gamla tegelladans tak (inga väggar). M/S Havsörnen avgår från hamnen klockan 17.00 (biljettpris 20 kr, förbokning på Turistbyrån) och det går förstås också att cykla eller ta bilen till konserten, som börjar kl. 18. Gäddeholms Café har extra öppet klockan 16 – 20 för den kaffesugne.

Sjung allsång med Andreas Sköld på Nationaldagen

Sveriges nationaldag den 6 juni firas som traditionen bjuder på Djäkneberget klockan 12 – 16 med marschtåg, artister, folkdans, workshops i slöjd, rap, dans & graffiti, en tillfällig parkourbana, allsångskonsert med hela Västerås Sinfonietta och som avslutning fallskärmshopp. I år sjungs nationalsången av Kajsa Palmér, ung mezzosopran som antagits till Operahögskolan i höst och allsången leds av musikal- och revyartisten Andreas Sköld.

Åasen – Cityfestivalen för barn & familj

Stadsparken under Cityfestivalen den 25 – 27 juni bjuder på en festival i festivalen, Åasen. Varje dag klockan 12 – 18 kan man ta en paus från allt stoj och stim, kanske slå sig ner i gröngräset med picknickkorgen eller ta ett dopp i poolen och njuta av barnartister och kulturaktiviteter. Allsång, barnshow, unga talanger och allehanda workshops finns varje dag och därtill särskilda gäster varje dag: Ett medeltida gycklarspel med Abellis Magiska Teater på torsdagen, UR-en föreställning om tid med Musikteatergruppen Caféz på fredagen samt Vattenmannen och Speed på lördagen.

Parkteater med jättestora dockor

Dockteatern Tittut, en av Sveriges mest renommerade dockteatrar, har i sommar premiär på en spektakulär parkteater kallad Krasch! Med jättelika dockor, stort ljud och stämningsskapande musik berättas om hur Lilla Frö möter jätten Jord och vännerna Eld, Luft och Vatten. Det börjar med en att en luftballong har störtat i parken. Föreställningen har urpremiär i mitten av juli och den 29 augusti kommer den till Västerås och en sommarfest på Önsta. Övriga inslag på festen är bland annat Mimers talangjakt med Janke Jönsson och många barnaktiviteter.

Balkanbandet Süperstar Orkestar garanterar karnevalsstämning

Vallbydagen mitt i Vallby den 6 september bjuder på artister och aktiviteter i mängd, bland annat kan man möta trubaduren Janke Jönsson på talangjakt som en del av Mimers 95-årsjubileum. Sanaya Singh från Indien bjuder upp till Bollywood-dans. Pricken över i sätter dock en åttamanna blåsorkester från Stockholm, Süperstar Orkestar. Med sin romska festmusik, Trubaci, färdas de på en vagn genom Vallby, spelar mitt i folkvimlet och sprider fest och glädje som vore det en bröllopsfest på Balkan.

En lista på 28 gratis utomhusfester för hela familjen under maj – september och en lista på några av de viktigaste artisterna som uppträder på dem bifogas, liksom bilder.

För mer information:
Kerstin Klingmann, kultursekreterare, kerstin.klingmann@vasteras.se, 021-39 14 65. 

I Västerås finns en mångårig tradition av innovativa lösningar och ett brett tekniskt kunnande. Men här finns också det trygga och trivsamma Västerås. En stad där samverkan i olika former föder framgång. En stad där människan och tekniken lever i en framgångsrik symbios.

Jobba i Västerås stad

Gå i skola i Västerås

Västerås är årets studentstad