Gå direkt till innehåll
Hus på Öster Mälarstrand nominerade till Årets Bygge 2022. Foto: Jan Töve.
Hus på Öster Mälarstrand nominerade till Årets Bygge 2022. Foto: Jan Töve.

Pressmeddelande -

Öster Mälarstrand kan få byggpris

De klimatpositiva hyreshusen på Öster Mälarstrand i Västerås, ritade av arkitekten Hans Eek och Kaminsky Arkitektur med ETC Bygg som byggherre, är nominerade till Byggindustrins Årets bygge 2022.

– Att Västerås byggt så kallade koldioxidsänkor på Öster Mälarstrand är ett steg framåt i utvecklingen för minskade klimatutsläpp, säger Hans Eek.

Öster Mälarstrand är återigen aktuellt för ett byggpris. Årets bygge 2022 samlar bidrag från hela Sverige, varav Hans Eeks klimatpositiva hyreshus (totalt 30 lägenheter) vid mälarstranden är ett. Tävlingen, som arrangeras av Byggindustrin, är uppdelad i sex kategorier: Bostäder, Hotell och kontor, Infrastruktur, Industribyggnader, Samhällsfastigheter och Renovering.

De klimatpositiva hyreshusen (byggda i trä) på Öster Mälarstrand är ett steg i arbetet med att minska koldioxidutsläppen i Sverige. De ger även en glimt av framtidens byggmetoder med naturliga, giftfria material:

– Det är av stor betydelse att vi sänker koldioxidutsläppen när vi bygger nya hus, säger Hans Eek. I dag står byggnader (byggande, drift och rivning) för 20-25 procent av utsläppen.

Hans Eek ser nomineringen av hyreshusen på Öster Mälarstrand till Årets bygge 2022 som ett positivt bidrag i ett hållbart miljömedvetande, för byggherrar såväl som för boende:

– De klimatsmarta hyreshusen i Västerås är ett pilotprojekt, det är ett viktigt arbete för att spara energin för de boende men även i byggprocessen.

Flera liknande hyreshus är under byggnation just nu, bland annat i Malmö, Växjö och Stockholm, menar Hans Eek.

– Störst koldioxidutsläpp i dag kommer från betong, som vi bör undvika för husbyggen i framtiden.

Från och med 1 januari 2022 träder nya bestämmelser i kraft, bland annat vad som rör en så kallad LCA, livscykelanalys, där byggherrarna är skyldiga att redogöra för sina nybyggnationers miljömässiga hållbarhet.

I januari 2022 presenterar Byggindustrin de tre finalisterna i varje kategori på byggindustrin.se med prisutdelning den 24 mars.

Ämnen

Regioner

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås