Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

​Nya konstverk invigs på Hälleborgs äldreboende

Välkommen att delta på invigningen av två nya konstverk vid Hälleborgs äldreboende! Kulturnämndens ordförande Marita Öberg Molin samt äldrenämndens ordförande Solveig Nilsson inviger konstverken ”Under träden” av Iwo Myrin och ”De bättre poängerna med dåligt uppförande” av Pecka Söderberg. Såväl konstnärerna som boende och personal kommer att finnas på plats under ingivningen.

  • Dag: Tisdag 21 juni
  • Tid: klockan 10:45
  • Plats: Hälleborgs äldreboende, Bäckbyvägen 3

Konsten berikar området runt boendet

Fokus har legat på att berika området runt boendet genom nya konstverk. Processen har pågått i nära kontakt med verksamheten på Hälleborg. Konstmuseet har även hängt upp cirka 120 verk ur sin samling i de olika inomhusmiljöerna. Allt tillsammans skapar stora möjligheter att få ta del av både äldre och nyare konst på äldreboendet.

Verken placeras vid entrén och på innegården

Under träden” består av fem skulpturer av konstnären Iwo Myrin. Till Hälleborg har Iwo komponerat en slags naturaliasamling. Verket placeras vid entrén till boendet och får breda ut sig även i närliggande rabatt och innergård. Iwo Myrin gjuter av delar av naturen, hans verk blir en bit av naturens skeende som fryses i tid. En bild av flyktigheten i tidens och livets process. Med verket får Hälleborgs entré en unik gestaltning, med en lågmäld och stillsam ton.

De bättre poängerna med dåligt uppförande” är namnet på konstnären Pecka Söderbergs skulptur. Verket står inne i gårdsmiljön och tanken har varit att i all enkelhet skapa en liten utflyktspunkt. Den lilla skulpturen föreställer en kvinna med handen utsträckt framför sig, på väg bort från henne springer en gestalt av gåtfullt ursprung. Verket har ett omedelbart uttryck, men erbjuder samtidigt möjlighet till flera berättelser.

Om konstnärerna

Iwo Myrin är född 1964. Han är utbildad på Konsthögskolan i Umeå och är verksam i Stockholm. Pecka Söderberg är född 1962. Han är utbildad på Konsthögskolan Valand och är verksam i Göteborg.

För mer information, vänligen kontakta

Lina Ahtola, intendent offentlig konst
Telefon: 021-39 32 12
E-post: lina.ahtola@vasteras.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


I Västerås finns en mångårig tradition av innovativa lösningar och ett brett tekniskt kunnande. Men här finns också det trygga och trivsamma Västerås. En stad där samverkan i olika former föder framgång. En stad där människan och tekniken lever i en framgångsrik symbios.

Jobba i Västerås stad

Gå i skola i Västerås

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås