Gå direkt till innehåll
Visionsbild K2A.
Visionsbild K2A.

Pressmeddelande -

Ny gruppbostad med särskild service för vuxna invigs på Öster Mälarstrand

På fredagen den 8 februari invigs en ny så kallad gruppbostad, vilket är en bostad med särskild service för vuxna. Gruppbostaden inryms i en nyproducerad fastighet på vackra Öster Mälarstrand. Media hälsas välkomna att vara med.

Datum och tid: Fredag den 8 februari, start 14.30.
Plats:
Sjöjungfrugatan 8, Öster Mälarstrand, Västerås.

Den nya gruppbostaden kommer att inrymmas på ett våningsplan i ett helt nybyggt hus, medan övriga lägenheter i huset är vanliga hyresrätter.

”Det är positivt att ha en bostad med särskild service så väl integrerad i ett vanligt bostadsområde, eftersom det både bidrar till ett normaliserat boende för de som bor i gruppbostaden, och normaliserar boendeformen för de övriga hyresgästerna. Det skapar en naturlig närhet grannar emellan och i området i stort. Det är viktigt att främja delaktighet i samhället och lika villkor för alla, vilket den här gruppbostaden bidrar till”, säger Helene Karlsson, strateg på vård-och omsorgsförvaltningen, Västerås stad.

De personer som ska bo i gruppbostaden tillhör personkrets 1 enligt LSS, vilket innebär utvecklingsstörning i form av en begåvningsmässig funktionsnedsättning. De boende behöver stöd och hjälp i vardagen för att kunna leva så självständigt som möjligt utifrån de personliga förutsättningarna och det stöd som erbjuds i gruppbostaden.

”Nämnden har ett ansvar att tillgodose behovet av bostäder för personer med funktionsnedsättning. Detta nytillskott hjälper oss att möta de behov vi ser för bostäder med särskilt service”, säger Magnus Johansson, ordförande i Nämnden för personer med funktionsnedsättning

Gruppbostaden består av sex lägenheter samt gemensamhets- och personalutrymmen. Personal kommer att finnas i verksamheten hela dygnet. Varje enskild person som bor i gruppbostaden har ett eget hyreskontrakt och ansvarar själv för bostadens inredning.

De som bedriver verksamheten i gruppbostaden är utföraren Alternatus. För att få en lägenhet i gruppbostaden krävs biståndsbeslut enligt LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade). Man ansöker som bostad hos Västerås stads biståndshandläggare som nås via Kontaktcenter, telefon 021-39 27 25.

Invigning 8 februari:

Kl. 14.30 Anita Falk, enhetschef på Alternatus, välkomnar inbjudna att se sig omkring i lokalerna.

Vi bjuder på kaffe och enklare tilltugg.

Kl. 15.00 invigningstalar Magnus Johansson, ordförande i Nämnden för personer med funktionsnedsättning.

Vi håller gruppbostaden öppen till ca kl. 16.00.

För mer information:

Helene Karlsson, 021-39 14 79, helene.karlsson@vasteras.se
Magnus Johansson, 021-39 24 64, magnus.johansson@vasteras.se

Ämnen

Kategorier

Regioner

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås