Gå direkt till innehåll
Ny gång- och cykelbana börjar byggas vid Regementsgatan

Pressmeddelande -

Ny gång- och cykelbana börjar byggas vid Regementsgatan

Nu startar arbetet med att anlägga en ny gång- och cykelbana vid Regementsgatan. Detta är en del av en större satsning på cykeltrafik i Västerås och projektet får ekonomiskt bidrag från Trafikverket.

Den aktuella sträckan vid Regementsgatan är ett väl använt cykelstråk i Västerås. Hittills har cyklister fått samsas med biltrafiken, men nu anläggs en kombinerad gång- och cykelbana på sträckan från Kaserngatan till den befintlig gång- och cykelbanan över E18, en sträcka på cirka 320 m.

- Det är en välbehövlig åtgärd som kommer att förbättra trafiksäkerheten på många sätt eftersom vi kan separera cykeltrafik och biltrafik och på så vis skapa en säkrare miljö. Vi kommer även att byta ut och förstärka belysningen samt skapa två nya cykelöverfarter, säger Lars Nordin, V, ordförande i tekniska nämnden.

Det kommer att bli en ny cykelöverfart över Regementsgatan vid Kaserngatan och en över Regementsgatans förlängning in mot Viksängs dagcenter. Vid dessa ska bilister lämna företräde för cyklister som korsar gatan.

Del av en större satsning på cykeltrafik
Detta är en del av en större satsning på cykeltrafik som tekniska nämnden beslutat om tidigare. Nämnden har avsatt totalt 20 miljoner kronor som ska satsas på cykelfrämjande åtgärder under åren 2021-2025. Projekten inom den här satsningen delfinansieras även av ytterligare bidrag från Trafikverket genom det så kallade stadsmiljöavtalet som bland annat syftar till att främja cykeltrafik.

Utöver gång- och cykelbanan vid Regementsgatan ingår även många andra åtgärder i satsningen. Några exempel är de åtgärder som gjorts med breddning av cykelbanan vid Vallbyleden och cykelöverfarter vid Vasagatan och Kopparbergsvägen. Under 2025 planeras bland annat cykelöverfarter längs Råbyleden och Björnövägen samt en cykelbana längs Strömledningsgatan.

Påverkan på trafiken

Arbetet med den nya gång- och cykelbanan vid Regementsgatan startar vecka 35 och beräknas vara klart under 2024. Arbetet kommer att påverka trafiken i området, men det kommer gå att ta sig förbi under hela byggtiden. Ett körfält kommer vara öppet för trafik och gående hänvisas till andra sidan gatan. Det kommer även gå att köra in till affären och boendeparkeringar i området.

- För att underlätta för trafiken gör vi arbetet i etapper. Vi börjar söderifrån vid Kaserngatan. Vi hoppas att trafikanter har förståelse för att det kan bli lite trångt under byggtiden och se fram emot de trafiksäkerhetsmässiga fördelar som detta ger när det är klart, säger Sarah Mohammad Ghafur som är byggprojektledare vid Västerås stad.

Mer information finns på vår webbsida vasteras.se/regementsgatan. Den sidan kommer även uppdateras löpande under arbetets gång.

Kontaktpersoner:

Sarah Mohammad Ghafur, byggprojektledare Västerås stad
sarah.mohammad.ghafur@vasteras.se, 021-39 26 59

Lars Nordin, V, ordförande tekniska nämnden Västerås stad
Lars-Erik.Nordin@vasteras.se, 072-308 20 35

Relaterade länkar

Ämnen

Regioner

Västerås stad

Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås