Gå direkt till innehåll
Området Södra Källtorp tar tillvara på det natursköna läget nära Vedboskogen och Wenströmska IP för att uppmuntra till naturnära rekreation. Illustration: Archus Arkitektur.
Området Södra Källtorp tar tillvara på det natursköna läget nära Vedboskogen och Wenströmska IP för att uppmuntra till naturnära rekreation. Illustration: Archus Arkitektur.

Pressmeddelande -

Nu utvecklas Södra Källtorp till en ny, nära och naturskön stadsdel i Västerås

Byggnadsnämnden väntas ta beslut om antagande avdetaljplanen för den nya stadsdelen Södra Källtorp under torsdagens nämndmöte. Södra Källtorp har sin placering centralt i Västerås med angränsning till både Vallby, Råby och Eriksborg. Här planeras för cirka 700 bostäder, ett modernt äldreboende samt trygghetsboenden, en idrottshall och en förskola men även idrottsplats och en park med lekplats.

I detaljplanen har stort fokus legat på att skapa en attraktiv boendemiljö med goda möjligheter till fritidsaktiviteter. Ny lekplats, promenadstråk och en ny konstgräsplan på idrottsplatsen planeras. Området Södra Källtorp tar tillvara på det natursköna läget nära Vedboskogen och Wenströmska IP för att uppmuntra till naturnära rekreation.

- Stadsdelen innehåller många av de kvalitéer som vi arbetar för i byggnadsnämnden, inte minst blandade boendeformer och fina närmiljöer för barn, unga och äldre, säger Lars Kallsäby, ordförande i byggnadsnämnden.

Det ska vara lätt att ta sig till Södra Källtorp, oavsett om du väljer att gå, cykla eller åka kollektivt. På gångavstånd ska det finnas förskola, kafé, park, skog och idrottsplan. Bredvid idrottsplatsen planeras en lekplats och ett parkstråk.

- I stadsdelen blir det möjligt att leva nära naturen och ändå ha närhet till centrum. Planeringen har också utgått från att det ska vara lätt att ta sig till och från Södra Källtorp, säger Carl Arnö, direktör på stadsbyggnadsförvaltningen.

Området får ett varierat bostadsutbud med både småhus och flerbostadshus. Färgerna ska harmonisera med naturen och kvarteret ska ge ett lugnt intryck, trots olika typer av hus och byggnader.

Projektstart för äldreboende är 1 november 2018.

Välkommen på pressträff torsdagen den 14 juni 12.30 i rum A407a.

Vänligen anmäl dig till: elin.gothe.nord@vasteras.se senast den 14 juni 09.00.

Byggnadsnämndens möte börjar klockan 13.00 i sal A491 i Stadshuset i Västerås.


Med på pressträffen är:

Lars Kallsäby
Ordförande byggnadsnämnden

Barbro Sollén Wilcox
Översiktsplanerare på stadsbyggnadsförvaltningen,

Carl Arnö
Stadsbyggnadsdirektör


För mer information:
Carl Arnö, stadsbyggnadsdirektör, telefon: 021-39 10 59 carl.arno@vasteras.se

Ämnen

Taggar

Regioner


Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås