Gå direkt till innehåll
Nu startar Sommarscenen - festivalen som turnerar i Västerås stadsdelar

Pressmeddelande -

Nu startar Sommarscenen - festivalen som turnerar i Västerås stadsdelar

På fredag börjar Sommarscenen, en ny turnerande barn- och ungdomsfestival i Västerås. Sommarscenen kommer att angöra sex stadsdelar i sommar: 

 • Pettersberg (17 – 22 juni)
 • Hammarby (27 – 30 juni)
 • Skallberget (27 – 30 juni)
 • Råby (4 – 9 juli)
 • Bäckby (11 – 15 juli)
 • Viksäng/Öster Mälarstrand (11 – 15 juli). 

Festivalen har fokus på barn, ungdomar och familjer med 100-150 föreställningar och workshops inom alla kulturområden. Det mesta händer utomhus på torg, parker och grönytor, men vid regn flyttar man inomhus. Allt är helt gratis!

Mängder med spännande inslag! 

 • 30 föreställningar med teater, musik, barnopera och nycirkus
 • 20 dansworkshops i allt från jazzdans till capoeira och street
 • Cirkusskola och jazzdanskollo för den som vill fördjupa sig i detta under en vecka

Danstävling och rap-skola i alla sex stadsdelarna

 • Danstävlingen Show your skills under ledning av kulturprofilen Sandro Gavino Bastias går som en röd tråd genom hela Sommarscenen.
 • Rap-skola med den revolutionerande föreningen Rap-A-Way, som satsar på att förena människor genom rapp-körer och hiphop, drivs i huvudsak av tjejer som rappar och besöker alla sex stadsdelarna.

- Kultur ska vara till för alla och det är roligt med en festival som sänker trösklarna rejält, både för att titta och att delta! säger Kerstin Klingmann, kultursekreterare. 

Teaterworkshops på arabiska och skogsopera i Råbyskogen

Några aktiviteter sticker ut lite extra, som teaterworkshops på arabiska som leds av Arabiska Teatern i Stockholm. I skogsoperan Bland älvor och troll i Operaskogen (från 4 år) guidas besökarna genom Råbyskogen längs en upplevelsestig. Den ansluter till konstprojektet Dungen, en tillfällig kreativ vildmark på Råby, som är en del av Ballongen-projektet. I animationsverkstaden på Skallberget får deltagarna prova på att göra spela in egna filmer, antingen som vanlig film, stillbildsfilm eller animation.

- Parkteatern i Stockholm har varit en stark inspirationskälla för oss. Den har under många år turnerat till Stockholms olika stadsdelar med spännande föreställningar. I Sommarscenen är flera lokala fria grupper och kulturaktörer med i Sommarscenen, men vi tar också chansen att bjuda på spännande gästspel utifrån, säger Hugo Catolino, kultursekreterare.

Flera arrangörer samarbetar för att möjliggöra Sommarscenen

Bakom Sommarscenen står Västerås stad, men även Västmanlands Teater och Västmanlandsmusiken bidrar till vissa inslag. Lokala samarbetspartners finns i varje stadsdel, bland annat genom stadens arbete med social hållbarhet under mottot ”Min stadsdel – kan det bli bättre?!” Där har det kommit fram, att något som västeråsarna verkligen önskar sig är fler möjligheter att mötas i sin stadsdel, till exempel fler kulturarrangemang.

För mer information

För mer information vänligen kontakta
Kerstin Klingmann, 021-39 14 65, kerstin.klingmann@vasteras.se
Hugo Catolino, 021-39 16 88, hugo.catolino@vasteras.se 

Ämnen

Kategorier

Regioner


I Västerås finns en mångårig tradition av innovativa lösningar och ett brett tekniskt kunnande. Men här finns också det trygga och trivsamma Västerås. En stad där samverkan i olika former föder framgång. En stad där människan och tekniken lever i en framgångsrik symbios.

Jobba i Västerås stad

Gå i skola i Västerås

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås