Gå direkt till innehåll
Nu startar kampanjen ReCO2 resor för alla!

Pressmeddelande -

Nu startar kampanjen ReCO2 resor för alla!

Varje år anordnar Västerås stad en kampanj för aktiva och klimatsmarta resor. Tidigare hette kampanjen Reco2 till jobbet. Men i år vill vi att ännu fler ska kunna delta! Vi har därför döpt om kampanjen till ReCO2 resor så att alla västeråsare kan delta, oavsett destination. Alla sätt att resa som är hälsosamma, hållbara och klimatsmarta välkomnas. Reko resor helt enkelt.

ReCO2 resor pågår 24 april till 21 maj 2023

När våren kommer startar vi kampanjen. Vi hoppas att flera västeråsare då har tagit fram cykeln och promenadskorna och har goda förutsättningar att göra reko resor. Namnet ReCO2 resor handlar om resa (Re) och koldioxid (CO2), där Västerås stad vill uppmuntra dig som reser i Västerås att göra det så klimatneutralt som möjligt.

Vad är en ReCO2 resa?

En ReCO2 resa är en resa som görs så koldioxidvänligt som möjligt. Det är rätt enkelt egentligen och du kan göra det på många sätt. Att ta sig fram med gång, cykel, rullstol, kollektivtrafik, inlines och elsparkcykel är exempel på reko resor. Ett annat sätt är att undvika att resa - att arbeta på distans hemifrån bidrar också till att göra resandet mer reko. Du som väljer distansarbete och bidrar till ett reko resande på så vis kan också vara med i kampanjen. Bil tillhör inte kategorin ReCO2 resa, oavsett drivmedel.

- När vi startade årets arbete med kampanjen kände vi att det finns en möjlighet att utföra alla sina resor till olika aktiviteter så klimatneutralt som möjligt, och därför ville vi byta namn till ReCO2 resor. Då kan alla typer av resor inkluderas oavsett destination, säger Robin Forslund, trafikplanerare i Västerås stad.

Malin Österlind, som också är trafikplanerare stämmer in:

- Ja, det känns roligt att bredda kampanjen så att även exempelvis skolelever kan delta. Många gör ofta flera olika typer av resor varje dag, och varje reko resa gör skillnad.

- Vi vill uppmuntra till att göra reko resor eftersom det är bra både för folkhälsan och miljön. Många korta resor görs idag på gammal vana och vi hoppas kunna peppa till en förändring, avslutar Malin Österlind.

Var med och tävla

I samband med kampanjen ordnar vi en tävling. Alla som gör reko resor i Västerås kan vara med och det kostar förstås ingenting att delta. När kampanjen avslutas kan du svara på en enkät och motivera varför just du ska vinna. Totalt kommer 20 vinnare att utses.

Vinster att tävla om är 20 presentkort á 300 kr från ett par lokala cykelhandlare och vinnarna får även goodiebags med saker som kan vara bra att ha.

Vad behöver jag göra för att delta i ReCO2 resor?

  1. Anmäl dig till kampanjen genom att registrera din mejladress på www.vasteras.se/reco2resor
  2. Gör sedan dina ReCO2 resor mellan 24 april och 21 maj. Ett tips är att anteckna dem i exempelvis en kalender så att du kommer ihåg alla resor du gjort till jobbet, affären, förskolan, biblioteket och så vidare. Du kan också registrera de tillfällen då du avstått från att resa och anslutit på distans.
  3. När kampanjen är slut mejlar vi ut en enkät till dig. Där kan du rapportera in dina resultat och lämna en motivering till varför just du ska vinna.

Så länge du är registrerad får du information om kommande kampanjer varje år. Om du inte vill ha information om kommande ReCO2 kampanjer kan du avregistera dig när kampanjperioden är slut. Tänk bara på att väljer du att avregistrera dig under pågående kampanj kommer du inte längre vara deltagare i kampanjen.

Läs mer och anmäl ditt intresse

www.vasteras.se/reco2resor

Presskontakter

Malin Österlind, trafikplanerare: malin.osterlind@vasteras.se, tel. 021-39 10 56

Robin Forslund, trafikplanerare: robin.forslund@vasteras.se, tel. 021-39 25 33

Ämnen

Regioner

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås