Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Nu delar vi ut elitidrottsstipendiet för 2020

Västerås stad delar varje år ut stipendier till elitidrottare i Västerås. Det är idrottsföreningar i Västerås som kan nominera elitidrottare till stipendiet. För att få stipendiet behöver idrottaren uppfylla ett antal kriterier.

För 2020 har fyra elitidrottare fått Västerås stads elitidrottsstipendium på 25 000 kronor. Stipendiet ska ge idrottaren möjlighet att ytterligare förkovra sig i sin idrott träningsmässigt eller tävlingsmässigt. De fyra är:

 • Albin Randow, Västerås Kabelpark Förening
 • Annelie Sjöholm, Västerås Golfklubb
 • Edith Jernstedt, Västerås Simsällskap
 • Rasmus Åström, Västerås Brottarklubb

  - Vi har skjutit fram datumet flera gånger och nu är det äntligen dags, säger Lenny Hallgren, direktör för kultur-, idrotts- och fritidsförvaltningen i Västerås stad.

  Stipendiet brukar delas ut vid Västerås stads årliga idrottsuppvaktning, men den blev inställd förra året på grund av pandemin.

  Måndagen den 20 september klockan 16.30 hålls en mindre ceremoni i Fullmäktigefoajén med kommunstyrelsens ordförande Staffan Jansson, S, och stadsdirektören Helene Öhrling som prisutdelare. Media inbjuds att närvara. Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

  Motiveringarna:

  Albin Randow, Västerås Kabelpark Förening
  Albin Randow har ett enormt driv för sporten. Målmedveten, fokuserad och positiv har han klivit fram som en av de främsta i världen inom wakeboard. Han är ett föredöme som verkligen bidragit till att göra wakeboard till en elitidrott, och som med engagemang, ödmjukhet och energi alltid har stöttat föreningens ungdomar till framgångar. Albin har tidigare vunnit VM och 2019 vann han SM.

  Annelie Sjöholm, Västerås Golfklubb
  Annelie Sjöholm är första tjej någonsin i Västmanland som spelat till sig en spelrätt på damernas Europatour, genom att bli bästa svenska spelare under 2019 på Europatourens undertour. Hon vann även den internationella stortävlingen Anna Nordqvist Västerås Open 2019, med 126 startande från 21 olika länder. Genom fortsatt fina resultat har hon bibehållit sin spelrätt på Europatouren 2021.

  Edith Jernstedt, Västerås Simsällskap
  Edith Jernstedt fick sitt stora genombrott som simmare vintern 2019, med tre guldmedaljer på senior-SM, landslagsdebut och semifinal på EM. Hon är framgångsrik i sin idrott och sprider dessutom så mycket energi runt sig genom sitt sätt att vara. Edith är en förebild, ödmjuk som få och alltid positiv – även i motgång. Hon tar sig tid för alla, oavsett ålder och nivå.

  Rasmus Åström, Västerås Brottarklubb
  Rasmus Åström är en ung brottare som ändå redan tillhör den yttersta eliten i Sverige. Under 2019 tog han brons på senior-SM – som junior. Rasmus har även fått representera Sverige i både junior-EM och -VM. På junior-VM 2019 kom Rasmus på fjärde plats. Rasmus är en stor förebild för de unga i klubben och han delar gärna med sig av sin kunskap och tar sig alltid tid för dem.

  Om Västerås stads elitidrottsstipendium

  Elitidrottstipendiet delas ut av en strategisk grupp inom Västerås stad, för att utveckla och marknadsföra elitidrotten i Västerås. Hur många stipendier som delas ut avgörs av juryn utifrån inkomna ansökningar. Stipendiet kan sökas och erhållas flera gånger. Jury eftersträvar en jämn könsfördelning av stipendiaterna. Stipendiet delas ut enligt nedanstående kriterier.

  Kriterier för Västerås stads elitidrottsstipendium

  • Personen ska vara aktiv i en individuell idrott som tillhör Riksidrottsförbundet och som är väletablerad i Sverige och internationellt, samt ha ett medialt genomslag och därmed kunna bidra till marknadsföringen av Västerås.
  • Personen ska ha fyllt 18 år och tävla för en Västeråsförening.
  • Personen ska vara topprankad i sin idrott i Sverige och ha presterat mycket goda internationella resultat.
  • Personen ska vara en god ambassadör för sin idrott och därmed för Västerås.
  • Personen ska vara beredd att, när så passar, delta i marknadsföring av Västerås.
  • Personen ska vara en förebild för andra medlemmar, speciellt ungdomar, i sin förening.

  Sista datum för att nominera en idrottare till 2021 års idrottsstipendium är 1 oktober i år.


  Mer information: https://www.vasteras.se/uppleva-och-gora/foreningar-foreningsliv/bidrag-ekonomiskt-stod-till-foreningar/elitidrottsstipendiet.html>

  Kontaktperson

  Magnus Jansson, Idrotts- och friluftschef, Västerås stad
  E-post: magnus.jansson@vasteras.se
  Telefon: 021-39 15 12

   Ämnen

   Kategorier

   Regioner

   Västerås stad
   Stadshuset, Fiskartorgsentrén
   721 87 Västerås