Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Nu bygger Västerås stad fler Vågholmar

Nu anlägger Västerås stad fler Vågholmar vid Öster Mälarstrand! Med den befintliga blir det totalt fyra stycken. Innanför de nya Vågholmarna bygger staden en ny fritidsbåtshamn. Holmarna byggs från muddermassorna från projektet, istället för att de deponeras. På holmarna skapas nytt friluftsområde där västeråsarna kan få en naturupplevelse oavsett väder och vind.

Det känns så kul att slutföra projektet med Vågholmarna! Redan idag är första Vågholmen ett populärt utflyktsmål. Att bygga öar för att skapa fler båtplatser och ett friluftsområde är både unikt och spännande. Fritidsbåtarna blir större och behovet av djupa platser ökar, men istället för att muddra i våra befintliga hamnar är nya Vågholmar både bättre för miljön och mer ekonomiskt. Det blir också fina och sjönära platser för västeråsarna som inte har egen båt, säger Vicki Skure-Eriksson (C), ordförande i nämnden för idrott, fritid och förebyggande.

Båtplatser och friluftsområde
De nya Vågholmarna byggs i två etapper där den första etappen är att bygga upp de tre nya holmarna med muddermassor, och att skapa en fritidsbåtshamn för nästan 200 båtar innanför holmarna. De nya holmarna får inte beträdas under tre år då muddermassorna som de är fyllda med inte är stabila. När de är stabila görs de iordning till ett nytt friluftsområde för västeråsarna.

Skanska är upphandlad entreprenör för den första etappen.

Med anledning av byggstarten bjuds media in till en pressträff på Öster Mälarstrand vid Vågholme 1, färjeläge Elbafärjan, onsdagen den 31 augusti klockan 10.00-10.45. Medverkar gör Vicki Skure-Eriksson (C) samt representanter från Västerås stad och Skanska.

Krav på giftfri båtbotten
Som ett i led i att göra Mälaren renare måste man kunna visa upp intyg eller bevis på giftfri båtbotten för att få hyra de nya båtplatserna på Vågholmarna. För att minska miljöpåverkan i Mälaren driver Västerås stad en båtbottentvätt och erbjuder även en tjänst för mätning av gifter i båtbottenfärgerna.

De nya båtplatserna kommer att läggas in i det befintliga båtbokningssystemet när hamnen börjar bli klar. När det blir aktuellt publiceras en nyhet på Västerås stads webbplats. Prenumerera gärna på nyheter från Båtliv och hamnar för att få löpande information. Vill du veta mer om båtbottentvätten, mätningstjänsten och båtbokningssystemet – gå in på vasteras.se.

Vid frågor, kontakta:
Karin Spets, friluftsstrateg, kultur-, idrotts- och fritidsförvaltningen
karin.spets@vasteras.se, 021-39 13 17

Vicki Skure-Eriksson (C), ordförande i nämnden för idrott, fritid och förebyggande
viktoria.skure.eriksson@vasteras.se, 070-320 41 61

Ämnen

Kategorier

Regioner

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås