Gå direkt till innehåll
Fastighetsnämndens ordförande Jesper Brandberg (L)  och äldrenämndens ordförande Bengt-Åke Nilsson (L), inviger tillsammans det nya äldreboendet på Södra Källtorp.
Fastighetsnämndens ordförande Jesper Brandberg (L) och äldrenämndens ordförande Bengt-Åke Nilsson (L), inviger tillsammans det nya äldreboendet på Södra Källtorp.

Pressmeddelande -

Nu är Södra Källtorps äldreboende invigt

Idag den 28 september invigdes Västerås nyaste äldreboende på Södra Källtorp – stadsdelen som börjar växa fram där Wenströmska gymnasiet tidigare låg. Boendet blir ett av de större i staden med 120 lägenheter, den modernaste tekniken och med ett fokus att skapa en fin och stimulerande miljö både ute och inne. Några boende är redan på plats och idag flyttade också hönsen in i hönsgården! Invigningen bjöd både på tal, sång och lite kackel.

Med traditionsenlig bandklippning, trubadur och tårta ute i trädgården, invigde äldrenämndens ordförande Bengt-Åke Nilsson (L) och fastighetsnämndens ordförande Jesper Brandberg (L) äldreboendet.

- Idag kan vi högtidligt inviga ytterligare ett äldreboende i Västerås, på försommaren invigdes äldreboendet på Öster Mälarstrand och idag har turen kommit till äldreboendet på Södra Källtorp. Nu ska ingen i behov av plats på äldreboende behöva stå i kö en längre tid. Detta är en glädjens dag, säger Bengt-Åke Nilsson (L) ordf i äldrenämnden.

Nytt bostadsområde med 700 bostäder

Södra Källtorps äldreboende ligger i det nya bostadsområdet Södra Källtorp som växer fram på området där gymnasieskolan Wenströmska tidigare hade sin verksamhet. Området kommer på sikt att ha 700 bostäder.

- Västerås växer snabbt och det är viktigt att bostadsbyggandet hänger med. Detta gäller alla typer av bostäder. När vi nu bygger den nya stadsdelen Södra Källtorp är äldreboendet först ut. Att få samhällsservice på plats tidigt är viktigt och historiskt har kommunen tyvärr ofta misslyckats med det. Men nu har vi för en gång skull börjat med samhällsfastigheterna - det känns jättebra, säger Jesper Brandberg (L), ordförande fastighetsnämnden.

Ny teknik skapar trygghet

Varje lägenhet har ny trygghetsskapande teknik integrerad som kommer att underlätta vardagen både för de boende och för personalen med exempelvis trygghetskamera och taklyft i varje lägenhet samt höj- och sänkbar toalett och handfat samt värme i badrumstaket.

Huset är utformat med genomtänkt färgsättning för att underlätta för de boende att hitta och orientera sig i huset även om man har kognitiv svikt eller synsvaghet.

Ett hus med gott om plats för umgänge och trivsel

Södra Källtorps äldreboende består av 120 lägenheter fördelade på tre bostandsplan med fyra hemvister på varje våning. Det är enkelt att öppna upp mellan hemvisterna och därmed också lätt att samverka och utnyttja ytorna på många olika sätt. Varje hemvist har också stora gemensamma balkonger och gemensamhetsytor. Det gemensamma köket har lösningar som underlättar för de boende att vara med och laga mat. Till exempel finns en höj- och sänkbar arbetsbänk med rymliga ytor runtom för rullstol eller rullator.

Trädgården är stor och fördelad på två nivåer så att de boende på våning 1 kan ta sig direkt ut i trädgården. Utomhus finns också en boulebana, utegym, odlingslådor, ett lusthus och en hönsgård. Under vintern är ett promenadstråk i trädgården uppvärmt vilket ger möjligheter till säkra promenader även vid kallt väder.

För mer information, kontakta:

Matilda Funkquist Cullinan, utredare, Vård- och omsorgsförvaltningen
matilda.funkquist.cullinan@vasteras.se
Tel: 021-391838

Helena Duske, boendestrateg, Vård och omsorgsförvaltningen
helena.duske@vasteras.se
Tel: 021-39 13 69

Anna Aldén Sahlin, boendestrateg, Vård- och omsorgsförvaltningen
anna.alden.sahlin@vasteras.se
Tel: 021-39 14 51

Eva Bäckman, enhetschef, Södra Källtorps äldreboende
eva.backman@vasteras.se
Tel: 021-39 99 12

Ämnen

Kategorier

Regioner

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås