Gå direkt till innehåll
Nina Eklöf vid Asea-strömmen (1989) av Bengt-Göran Broström på Stora torget i Västerås. Foto: Katarina Frost.
Nina Eklöf vid Asea-strömmen (1989) av Bengt-Göran Broström på Stora torget i Västerås. Foto: Katarina Frost.

Pressmeddelande -

Nina Eklöf tillträder som ny museichef

Nina Eklöf tillträder den 19 augusti som ny chef för Västerås museer. Hon får därmed ansvar för Anundshög, Vallby Friluftsmuseum, Västerås konstmuseum och stadens offentliga konst. Nina har en lång erfarenhet från olika museer och hon ser fram emot att utveckla besöksmålen och få fler att hitta dit.

– Vi är glada att välkomna Nina Eklöf som museichef för Västerås museer. Hennes omfattande erfarenhet inom museisektorn, inklusive ledande befattningar på olika museer, kommer att vara värdefull för oss. Vi ser fram emot att hon fortsätter stärka museernas roll så att Västerås blir en ännu mer attraktiv plats för besökare och invånare, säger Mats Widelund, kulturchef.

Nina kommer närmast från Riksantikvarieämbetet där hon arbetade med att lyfta museer och kulturarv som resurs för hållbar regional utveckling och som en viktig part för besöksnäring och platsutveckling. Hon har kunskapsmässig erfarenhet av konst, kulturarv, förmedling, utställningar och publikt arbete från flera olika museer och konsthallar. Nina har haft ledande befattningar och utvecklingsuppdrag på bland annat Skansen, Armémuseum, Magasin 3 Stockholms konsthall samt Statens Maritima och transporthistoriska museer.

– Jag är så glad över förtroendet och uppdraget. Jag känner mig väldigt peppad inför att få lära känna medarbetarna och verksamhetens olika delar. Jag kommer till en organisation som är kraftfull och fungerande med kunniga medarbetare som arbetar med egna ansvarsområden, men mot gemensamma mål. Nu ska vi tillsammans utveckla Västerås museer vidare från den fina grunden, säger Nina Eklöf.

En av Ninas största prestationer är skapandet av Vrak – Museum of Wrecks, där hon var med från idé till koncept och varumärke. Hon är utbildad arkeolog och konstvetare och har genom åren samlat en omfattande erfarenhet inom museisektorn.

– Jag ser fram emot att hitta möjligheter tillsammans med medarbetare men också inom förvaltning och med andra museer, regionen, akademi, näringsliv och civilsamhälle. Vi ska tillsammans göra Västerås till en attraktiv plats för besökare och invånare, säger Nina Eklöf.

Nina betonar också betydelsen av Anundshög som besöksmål.

– Jag vill att fler än arkeologer ska säga ”WOW!” när vi pratar om Anundshög. Vi ska nå ut till en så bred publik som möjligt och skapa förståelse för vilken otroligt mäktig plats och del Anundshög är i vår historia, avslutar Nina Eklöf.

Nina tillträder tjänsten som museichef den 19 augusti och hon efterträder Katarina Frost som går i pension.

För mer information, kontakta:

Nina Eklöf, 076-94 19 838, ninaeklof@hotmail.com

Mats Widelund, kulturchef Västerås stad, 021-39 15 79, mats.widelund@vasteras.se

Ämnen

Kategorier

Regioner

Västerås stad

Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås