Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Myter och mysterier – årets tema för Arkivens dag 12 november

På Arkivens dag kan du låta dig skrämmas och fascineras av spännande berättelser från arkiven om allt från skarprättarens yrke, arsenik bland pergamentblad och handskrifter till varför vi har misteln som landskapsblomma. I år blir det även en tipspromenad för barn: Mysteriet med den namnlöse arkitekten.

I Västerås samverkar Västerås stadsarkiv, Arkiv Västmanland, Regionarkivet, länsmuseet, Västerås stadsbibliotek, Vallby friluftsmuseum samt Västerås släktforskarklubb om Arkivens dag som i år genomförs i Västerås stadshus (ingång från Fiskartorget), lördagen den 12 november klockan 11–15.

- Det blir en fullmatad dag med spännande utställningar, föredrag och även visningar av Stadsarkivets arkivmagasin, säger Ulrika Gustafsson, chef för Stadsarkivet. Vi hälsar alla besökare varmt välkomna och särskilt de som kanske inte besökt oss tidigare!

  Om Arkivens dag
  Arkivens dag firas sedan 1998. Genom att arrangera öppet hus vill arkiven uppmärksamma möjligheten att göra spännande resor till förfluten tid men också lyfta fram arbetet med att säkerställa den information som skapas idag. Arkiven är samhällets minne både för en förfluten tid och för framtiden. Det är gratis att besöka och forska i de svenska arkiven, alla har tillgång oavsett medborgarskap. I stort sett allt är också öppet för forskning. Detta är en viktig medborgerlig rättighet som arkiven vill betona under Arkivens dag.

  För mer information:
  Camilla Hjelm, arkivarie, Västerås stadsarkiv, 021-39 19 90, camilla.hjelm@vasteras.se

  Linda Lamppu, arkivassistent, Arkiv Västmanland, 070-374 83 15, linda@arkivvastmanland.se

  Relaterade länkar

  Ämnen

  Kategorier

  Regioner

  Västerås stad
  Stadshuset, Fiskartorgsentrén
  721 87 Västerås