Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Mer kultur för äldre – både i sommar och i höst

Även den här sommaren erbjuder Västerås stad kultur för äldre på äldreboenden och mötesplatser. Nytt för i år är att det under hösten också blir en turné bland bygdegårdar i kommunen. Sommarprogrammet startar den 12 juni.

-Så roligt med denna satsning från äldrenämnden på kultur för äldre. Kultur är livet, gemenskap och glädje, säger Ann-Louise Molin Östling (S), kulturnämndens ordförande.

Sommarturnén för kultur i äldreomsorgen drogs igång sommaren 2020, för att bryta den isolering som många äldre hamnade i på grund av coronapandemin. Det blev så uppskattat att det har fortsatt på somrarna sedan dess.

Totalt är över 200 kulturprogram bokade på 40 spelplatser – både privata och kommunala äldreboenden samt de fem öppna mötesplatserna för äldre på Bäckby, Malmaberg, Råby, Rönnby och hjärtpunkt Skiljebo. Alla kulturprogram kan genomföras på uteplatser och i trädgårdar, men boendena får själva välja plats utifrån sina förutsättningar.

Årets utbud
I år har vi temat Rörelseglädje och sommaren inleds med att Gycklargruppen Trix ger sig ut på Gyckel gyckel, en föreställning anpassad för äldre. I dansföreställningen Nyanser av tid möter vi två dansare med en violinist som dansar bland och med de äldre för att väcka minnen, associationer och känslor. Det blir musik från olika genrer och teman; jazz, dansband, schlager, folkparksdans, klassiskt och folkton, opera, stämsång och allsång.

Medverkar gör även Västmanlandsmusikens sommarmusik i vården, ett 60-tal konserter med tre olika grupper av artister. Gatuartisterna, de feriearbetande ungdomarna i Västerås stad som sommarjobbar som artister, besöker våra servicehus.

Programmet presenteras på respektive servicehus, äldreboende och mötesplats och på www.vasteras.se.

Höstturné på landsbygden
I år har även stimulansmedel tilldelats från äldrenämnden för en turné på landsbygden under hösten för att nå dem som inte bor nära en mötesplats eller servicehus. Tillsammans med bygdegårds- och hembygdsföreningar på sju platser runt omkring i kommunen blir det ett 15-tal kulturprogram, konserter och musikalteater. Så årets utbud blir bredare än någonsin med målet att ge stimulans till de äldre och ta fram aktiviteter som minskar ensamheten.

- Jag är jätteglad över att vi kan göra den här satsningen i år. Kultur är något nyttigt och positivt för livskvaliteten, säger Amanda Grönlund (KD), ordförande i äldrenämnden.

Artisterna som medverkar på sommarturnén

Gycklargruppen TRIX ” Gyckel, gyckel”, dansföreställningen ”Nyanser av tid” med Linda Wardal, Matilda Bilberg och Karin Wiberg, Lars Hedberg och Gunnar Paulson ”Mix sommar”, Maria och Stefan Rolf från dansbandet Titanix, Anders Stark och Lenne Lehtonen ”En hyllning till Towa Carson”, Deborah Henriksson ”Vilken underbar värld! -allsång”, Frans Einarsson och Karin Ullvin ”Blandad musik för fiol och gitarr”, Freddy Amigo- följ med på en musikalisk resa över hela världen!, Vestarna, Torbjörn Grass en av årets kulturstipendiater i scenkonst och Stefan Isaksson ”Vackra melodier från förr till nu- ett jazzigt och medryckande program”, Awake Projects Hanna Björk och Maria Sendow ”Obarnsliga barnsånger”, Liz Hurricane och Ken East “Kom till Folkets park!”, Västerås stads Gatuartister- feriepraktiserande ungdomar, Västmanlandsmusiken Sommarmusik i vården med tre ensembler- Sommartrion, Duo Kall och Två Toner.

Artisterna som medverkar på höstturnén

Bob, Hank and Joe, här blir det Old-School, Bluegrass och Country.

Anna Bromee ihop med en skicklig musikertrio med showen “Vi älskar Dansbandz”, en kärleksfull, humoristisk och musikalisk scenhyllning till svenska dansband. Västerås stad i samarbete med Ett kulturliv för alla, Västmanlandsmusiken.

Kulturens betydelse för hälsan

Enligt en rapport från World Health Organization (WHO) finns många bevis för kulturens roll i att stärka hälsa och välbefinnande. Rapporten, som publicerades 2019, gäller alla åldersgrupper och hälsotillstånd, men visar bland annat att vid exempelvis en demensdiagnos kan musik minska stress och oro, känsla av isolering och ensamhet hos den drabbade. Kultur generellt hjälper till att bygga sociala band och ökar välbefinnande och minskar stress hos individen. Västerås stad jobbar för trygghet genom livets alla åldrar och detta är ett exempel.

Sedan många år tillbaka arbetar kultur-, idrotts- och fritidsförvaltningen på uppdrag av äldrenämnden med kultur för äldre på särskilt boende i Västerås stad. Därför finns det redan en bra organisation och ett kontaktnät med kulturombud, aktivitetsansvariga och mötesplatssamordnare som är duktiga och vana arrangörer av kulturprogram året runt.


För mer information och tips på när och var det är möjligt att göra reportage, vänligen kontakta:
Sandra Holmstén, kultursamordnare, Västerås stadsbibliotek, 021-391979, sandra.holmsten@vasteras.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås