Följ Västerås stad

Med romer i fokus - kulturhistoria då och nu

Pressmeddelande   •   Sep 03, 2013 13:21 CEST

Pressvisning: fredag 6 september kl. 10, Länsmuseet, Karlsgatan 2.

Västerås stad och Västmanlands läns museum arbetar båda för minoritetsgrupper i Sverige. I en gemensam insats presenterar de nu en vandringsutställning från Romska Kulturcentret i Malmö.
 

Den 7 september öppnas dörren till en autentisk romsk trävagn från 1950-talet. Den var tidigare hem för en romsk familj fram till 80-talet. Nu turnerar den runt i Sverige för att ge besökare en möjlighet att kliva in i romernas värld. Vagnen tillsammans med pedagoger från Romska Kulturcentret i Malmö ger dig möjlighet att öka dina kunskaper om romsk kultur, historia och nutid. Att vagnen bara finns på plats under en tvåveckors period är en påminnelse om de lagar som tidigare förbjöd romer att stanna på samma plats längre än så. 

Utställningen visas utanför museientrén på Karlsgatan 2 i Västerås den 7 - 21 september och håller öppet under Länsmuseets ordinarie öppettider och bemannas under den tiden av kunniga pedagoger. 

Lördag 7 september kl.13
Invigning av den romska vagnen med tal av Jasenko Selimovic, statssekreterare Arbetsdepartementet. Filmvisning, mindre utställning och möjlighet att möta representanter från Västerås råd för romska frågor.


Program under utställningsperioden

Onsdag 11 september Seminariedag
Ett seminarium för att ge djupare insikt i romernas situation idag och genom historien. Medverkande är bland annat Soraya Post, taleskvinna för romska kvinnor i Europa samt information från Västerås råd för romska frågor och arbetsmarknadsprojektet Romane Droma. Seminariet ges i två versioner, en mer djupgående version kl. 13-16 med obligatorisk föranmälan samt en kortare kl. 18-20 med fokus vid Sorayas föreläsning. Båda seminarierna är kostnadsfria. 

Lördag 14 september kl.12-16 Familjedag
Prova romska kläder och romskt hantverk. Lär dig ord på språket romani chib.

Lördag 21 september kl.12-23.30 Stor final på Kulturnatten
Vagnen öppen hela dagen utom 16-18 då det pågår program inne på museet, bland annat en konsert med Gypsy Brothers från Malmö. Under kulturnatten är det även invigning av utställningen Romska röster. En utställning från Upplandsmuseet med porträtt av fotograf en Anders Ryman och berättelser av romer. Utställningen kommer att stå utomhus, inne i centrala Västerås, under perioden 21.9 – 21.10. Invigning 21.9 kl. 14, med tal av Roger Haddad, Riksdagsledamot  och ledamot i Västerås kommunfullmäktige

Varmt välkomna!

För mer information kontakta:
Lina Gatte Redin, kommunikationschef Västmanlands läns museum, 021-39 32 72
lina.gatte.redin@ltv.se

Veronica Dahlberg, programansvarig, Västmanlands läns museum, 021-39 32 65
 veronica.dahlberg@ltv.se

Ami Netzler, mångfaldsstrateg, Västerås stad, 021-39 25 02
ami.netzler@vasteras.se


I Västerås finns en mångårig tradition av innovativa lösningar och ett brett tekniskt kunnande. Men här finns också det trygga och trivsamma Västerås. En stad där samverkan i olika former föder framgång. En stad där människan och tekniken lever i en framgångsrik symbios.

Jobba i Västerås stad

Gå i skola i Västerås

Västerås är årets studentstad