Gå direkt till innehåll
Västerås innerstad är västeråsarnas vardagsrum, själva hjärtat i Västerås med handel, nöjen, kultur, kontorslokaler och bostäder. De stadsdelar som nu byggs och utvecklas blir en del av innerstaden i framtiden.
Västerås innerstad är västeråsarnas vardagsrum, själva hjärtat i Västerås med handel, nöjen, kultur, kontorslokaler och bostäder. De stadsdelar som nu byggs och utvecklas blir en del av innerstaden i framtiden.

Pressmeddelande -

Målbilden för Västerås innerstad är godkänd – det här önskar vi oss i framtiden

I förra veckan beslutade kommunstyrelsen att godkänna målbilden för Västerås innerstad.

I målbilden beskrivs det som vi önskar oss av Västerås innerstad 2050. Västeråsarna önskar sig bland annat en innerstad som vågar, fler mänskliga möten, mer aktivitet och evenemang, ett intressantare vardagsrum, ett rikare utbud och mer grönska.
Målbilden målar med breda penseldrag upp Västerås innerstad 2050 och den ska inspirera och ge vägledning för utvecklingen av Västerås innerstad i framtiden.

Målbilden är ett resultat av dialogprojektet Tyck om din innerstad, där fler än 4 000 personer berättade vad de önskade sig av sin innerstad år 2050. Projektet genomfördes av Västerås stad tillsammans med flera olika aktörer – däribland Västerås Citysamverkan, Mälardalens högskola, föreningar av olika slag, representanter från näringslivet, kulturaktörer samt en referensgrupp.

– Det är mycket på gång i centrala Västerås och jag ser verkligen positivt på att vi tillsammans med alla andra aktörer i innerstaden kommer att kunna förverkliga mycket av det som finns i målbilden. Förhoppningsvis långt tidigare än 2050, säger Staffan Jansson, kommunstyrelsens ordförande.

Arbetet med målbilden har redan gett ringar på vattnet och den har använts som underlag i olika projekt, till exempel vid ombyggnationen av Stora torget och i utvecklingsprogrammet för Löga strand. Målbilden kommer att ligga till grund för fortsatt arbete med innerstadens utveckling, bland annat i det samverkansprojekt om citys utveckling som nyligen inletts av fastighetsägare i city och Västerås stad.

– Jättekul att denna stora dialog nu landat i en målbild. Det blir en bra grund för Västerås stad och andra aktörer att arbeta vidare med. Målbilden ska i nästa steg omvandlas till mer konkreta förslag för utveckling av staden, säger Carl Arnö, stadsbyggnadsdirektör.

– Västeråsarnas tankar och synpunkter är ett jätteviktigt underlag för alla oss som arbetar med Västerås utveckling. Stadskärnans puls bestäms av oss gemensamt – tillsammans skapar vi en plats som känns levande, attraktiv och trygg för alla, på dygnets alla timmar. Vårt gemensamma vardagsrum, säger Maria Fors, vd för citysamverkan.

Mer information:

Carl Arnö, stadsbyggnadsdirektör, telefon: 021-39 10 59, mejl: carl.arno@vasteras.se

Anna Jägvald, planarkitekt/samhällsplanerare, telefon: 021-39 32 11, mejl: anna.jagvald@vasteras.se

På webben finns mer information samt målbilden som pdf

Ämnen

Regioner

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås