Gå direkt till innehåll
På Lillåudden går de boende samman för att hålla närområdet rent.
På Lillåudden går de boende samman för att hålla närområdet rent.

Pressmeddelande -

Lennart och grannarna städar Lillåudden

Lennart Klaar bor på Lillåudden. Han plockar dagligen skräp i sitt närområde.

Det är Lennart inte ensam om. Flera av de boende tar en promenad och passar på att plocka upp. Tillsammans gör de att området hålls rent. Hos Lennart föddes tanken att försöka minska nedskräpningen ännu mer, genom att med hjälp av några skyltar proklamera "Lillåudden - fritt från skräp" och att ytterligare intensifiera skräpplockandet. Han lämnade för en tid sedan in ett e-förslag till Västerås stad som gillade idén och nu har förslaget genomförts.

Skyltar sitter uppe vid samtliga tre ingångar till området: längs Verksgatan som leder in till Lillåudden, vid infarten längs g/c vägen vid Lillåuddsbron och vid marinan. Tanken är att skyltarna ska få människor att reagera och skapa ett intresse, berättar Lennart Klaar. "Ett område fritt från skräp! Det har jag aldrig hört talas om, finns det ett sånt?"

I ett område som är rent minskar människors benägenhet att skräpa ner. Liksom motsatsen om det är skräpigt.

Lillåuddens ytterkant ingår som en central del i den uppskattade Mälarpromenaden.

"Vi vill att människor som cyklar, går och joggar längs Mälarpromenaden ska uppleva ett område fritt från skräp," säger Lennart. "Förhoppningen boende i andra områden också vill engagera sig för att deras område ska bli mindre nedskräpat. Önskan är att detta alltså ska sprida sig som ringar på vattnet och att Västerås framöver ska bli Sveriges renaste stad."

Lillåudden är ett bra startområde för detta eftersom det är välavgränsat, besöks av många och redan nu är rätt skräpfritt. Projektet visar hur staden och allmänheten på ett fint sätt kan samarbeta för att minska nedskräpningen. Västerås stad sätter upp skyltarna och de boende hjälps åt att plocka skräp.

Västerås stad delar sedan tidigare ut skräpplockare och handskar till den som vill plocka skräp. Via skyltarnas QR-kod finns information om hur man går tillväga för att hämta ut ett skräpplocknings-set eller lämnar in ett eget e-förslag.

___________________________________________________________

Kontaktuppgifter till Lennart Klaar: 0737290636

Kontaktperson Västerås stad: Emma Strandqvist, Landskapsingenjör; nr 021-39 2829

Länk till webbsidan: https://vasteras.se/plockaupp

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Västerås stad

Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås