Gå direkt till innehåll
Kulturhöst på Råbys nya kultur- och fritidscentrum "Knytpunkten"

Pressmeddelande -

Kulturhöst på Råbys nya kultur- och fritidscentrum "Knytpunkten"

Det nya kultur- och fritidscentret Knytpunkten på Råby invigdes den 6 september  med stor publik och ett program innehållande allt från opera till hiphop. Nu är huset öppet för besök och därmed kommer också höstens kulturprogram igång.

Knytpunkten erbjuder kulturaktiviteter för alla åldrar, från 0 – 100 år. Tonvikten ligger på barn- och ungdomskultur, där man har chansen att prova på en rad roliga saker i höst i samarbete med Västerås kultur- och föreningsliv.


För de allra yngsta, 0 – 3 år, erbjuds babyrytmik en gång i veckan, under ledning av Eva Lillqvist från Sparven, Svenska Kyrkan, Västerås. För de äldsta finns det chans att prova på teater i workshops över generationsgränserna under ledning av regissör och teaterpedagog Mathias Wiik, själv Råbybo. Mathias leder även prova på-pass för barn 7 – 12 år.


På torsdag (18/9) är det premiär för Skräcksällskapet för ungdomar 13 – 17 år. Utmaningen är att tillsammans med erfarna ledare från LajvVerkstaden skapa ett eget Halloween-lajv. Under kursens gång skapar man en egen lajvvärld, roller, ett händelseförlopp, dräkt och rekvisita. Skräckhistorier från hela världen kan ge inspiration. Sen bjuder man in alla intresserade att testa det nya lajvet under allhelgonahelgen.

En hel vecka i oktober är vikt åt att prova på radio. Då flyttar närradion sitt kontor från Culturen till Knytpunkten, håller workshops i radioproduktion för alla åldrar från morgon till kväll och sänder från Råby. Onsdagen den 15 oktober tar ungdomar över hela huset en eftermiddag och kväll för prova på-aktiviteter med mottot Designa din framtid.


Under höstlovet händer det riktigt mycket för skollediga barn och ungdomar. Då kan man bland annat prova på teaterlek med 4:e teatern, film med Knytpunktens egen Hugo Catolino och dans med Västmanlandsmusikens danspedagog och koreograf Heidi Mettiäinen.

KomTek bjuder in till verkstäder en hel dag med aktiviteter för alla skolåldrar under olika tider på dagen och då har man chansen att bygga spännande saker med inslag av elektronik.


Det blir även en barnutställning med än så länge hemligt tema (ledtråd: det är i år 100 år sedan Tove Jansson föddes) och i vinter bjuds det på dockteater och på musikteater.

Knytpunkten vill inspirera till skaparlust inte bara på Råby, utan även på Bäckby, Hammarby och Pettersberg. Allt händer därför inte i själva huset. Taste the Music bjuder på konserter och öppna prova på-verkstäder för tjejer 13 – 25 år i Nybyggeskolan och på Bäckbyhuset i samarbete Rebel Girls, Studieförbundet Vuxenskolan, Hammarby och Bäckby fritidsgårdar.


För kulturprogrammet står kultur-, idrotts- och fritidsförvaltningen som har tre anställda i huset, två kultursekreterare och en barnlots. Allt är gratis.

En folder med hela höstens och vinterns program finns från  mitten av nästa vecka att hämta på Knytpunkten, på biblioteken, på Culturen, Turistbyrån och Stadshusets entré samt digitalt på www.vasteras.se


I huset finns även fotbollsklubben IK Franke, Remida Återvinningscentrum med fokus på skapande verksamhet för förskolan och ABF, som bland annat driver husets café. Caféets öppettider är just nu måndag – fredag kl. 10 – 15.


För mer information
om kulturprogrammet: kultursekreterare Kerstin Klingmann, 021-39 14 65,kerstin.klingmann@vasteras.se

 om Knytpunkten: samordnare Jonas Pettersson, 021-39 23 66, jonas.pettersson@vasteras.se 

Ämnen

Kategorier

Regioner


I Västerås finns en mångårig tradition av innovativa lösningar och ett brett tekniskt kunnande. Men här finns också det trygga och trivsamma Västerås. En stad där samverkan i olika former föder framgång. En stad där människan och tekniken lever i en framgångsrik symbios.

Jobba i Västerås stad

Gå i skola i Västerås

Västerås är årets studentstad

Västerås stad

Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås