Gå direkt till innehåll
Kulturbanken öppnar 19 mars – den första i Sverige

Pressmeddelande -

Kulturbanken öppnar 19 mars – den första i Sverige

Torsdagen den 19 mars öppnar vi Kulturbanken i Västerås. Det är den första i Sverige där alla kan låna kulturprylar gratis i upp till tre veckor. Som ett bibliotek för kreativitet och skaparlust! Hos Kulturbanken i Växhuset finns allt från musikinstrument och noter till teaterrekvisita och dansskor.

-Genom Kulturbanken åstadkommer vi två olika saker. För det första gör vi kulturen tillgänglig för fler västeråsare. Möjligheterna att skapa och uttrycka sig kreativt och konstnärligt ska inte vara en plånboksfråga. För det andra är det här en cirkulärekonomisk verksamhet och en motvikt till slit-och-släng-samhället. Vi vet att det finns oanvända skatter liggande i många västeråsares förråd och garage, säger Markus Lindgren (MP), ordförande i kulturnämnden

Kulturbanken ligger på Viktor Larssons plats 1 i centrala Västerås och har sin entré på baksidan av Växhuset, vid Karlsgatan. Den är redan öppen för inlämning av prylar, tisdagar och torsdagar klockan 15-19 och lördagar klockan 10-14. Från och med torsdag 19 mars gäller samma tider även för den som vill låna något.

Sedan 2017 finns Fritidsbanken på Bäckby i Västerås, där alla kan låna idrotts- och friluftsutrustning gratis. Nu vidgar Västerås stad möjligheterna till återbruk även på kulturområdet.

Vilka prylar kan vi ta emot/låna ut?

Vad som är kulturprylar är ett ganska svårdefinierat begrepp. Det kan till exempel vara:

  • Musikinstrument, notställ
  • Scenografi, maskeraddräkter, masker och peruker och annat för lajv och teater
  • Spel, pärlplattor, virkkrokar, knyppeldynor, och annat för pyssel och hantverk
  • Stafflin, penslar, paletter, kameror
  • Faktaböcker om konst, film, dans och annat som inspirerar till skapande och hantverk

Vi kan inte ta emot större grejer som inte lätt kan fraktas, som till exempel pianon. Vi kan tyvärr inte ta emot grejer som kräver el på grund av elsäkerhetslagen.

Kulturnämnden har budgeterat 400 000 per år för att driva Kulturbanken. Första året finansieras det med statligt bidrag som Västerås stad har fått för så kallad segregationsbrytande verksamhet.


Kontaktpersoner

Markus Lindgren (MP), kulturnämndens ordförande, markus.lindgren@vasteras.se, 021-393105

Nicoletta Fornari, projektledare för Kulturbanken, Nicoletta.fornari@vasteras.se, 021-39 10 05

Ämnen

Kategorier

Regioner

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås