Gå direkt till innehåll
​Kulturbanken invigs 9 juni

Pressmeddelande -

​Kulturbanken invigs 9 juni

Vi hade planerat för att inviga och öppna Kulturbanken i mitten av mars. Sedan kom corona. Nu anpassar vi oss efter alla rekommendationer och öppnar Kulturbanken för utlåning - lagom till sommarlovet. Invigningen blir en mindre ceremoni dit media är välkomna, tisdagen den 9 juni klockan 13.30.

Kulturbanken i Västerås är den första i Sverige där alla kan låna kulturprylar gratis i upp till tre veckor. Det ska vara enkelt och roligt att testa! Hos Kulturbanken i Växhuset finns allt från musikinstrument och noter till teaterrekvisita och dansskor.

- Genom Kulturbanken åstadkommer vi två olika saker. För det första gör vi kulturen tillgänglig för fler västeråsare, vilket är särskilt viktigt under rådande läge. Möjligheterna att skapa och uttrycka sig kreativt och konstnärligt ska inte vara en plånboksfråga. För det andra är det här en cirkulärekonomisk verksamhet och en motvikt till slit-och-släng-samhället. Vi vet att det finns oanvända skatter liggande i många västeråsares förråd och garage, säger Markus Lindgren (MP), ordförande i kulturnämnden.

Media välkomna - anmäl intresse

Kulturbanken invigs av kulturnämndens ordförande Markus Lindgren vid en mindre ceremoni utanför lokalerna (på baksidan av Växhuset) tisdag 9 juni klockan 13.30. Media är välkomna att deltaga och få komma in i lokalerna. Anmäl intresse till Nicoletta Fornari, Nicoletta.fornari@vasteras.se, 021-39 10 05.

Sedan 2017 finns Fritidsbanken på Bäckby i Västerås, där alla kan låna idrotts- och friluftsutrustning gratis. Nu vidgar Västerås stad möjligheterna till återbruk även på kulturområdet. Idén om Kulturbanken väcktes i kulturnämnden hösten 2018 och nu är den alltså verklighet.

Kulturbanken ligger på Viktor Larssons plats 1 i centrala Västerås och har sin entré på baksidan av Växhuset, vid Karlsgatan. Den är redan öppen för inlämning av prylar, tisdagar och torsdagar klockan 14-18 och lördagar klockan 10-14. Från och med tisdag 9 juni gäller samma tider även för den som vill låna något.

Vilka prylar kan vi ta emot/låna ut?

Det kan till exempel vara:

- Musikinstrument, notställ

- Scenografi, maskeraddräkter, masker och peruker och annat för lajv och teater

- Spel, pärlplattor, virkkrokar, knyppeldynor, och annat för pyssel och hantverk

- Stafflin, penslar, paletter, kameror

- Faktaböcker om konst, film, dans och annat som inspirerar till skapande och hantverk

Vi kan inte ta emot större grejer som inte lätt kan fraktas, som t ex pianon. Vi kan tyvärr inte ta emot grejer som kräver el på grund av elsäkerhetslagen.

Kulturnämnden har budgeterat 400 000 per år för att driva Kulturbanken. Första året finansieras det med statligt bidrag som Västerås stad har fått för så kallad segregationsbrytande verksamhet.

Kontaktpersoner

Markus Lindgren (MP), kulturnämndens ordförande, markus.lindgren@vasteras.se, 021-393105

Nicoletta Fornari, projektledare för Kulturbanken, Nicoletta.fornari@vasteras.se, 021-39 10 05

Ämnen

Kategorier

Regioner

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås