Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Kultur på både äldreboenden och mötesplatser i sommar

Från och med nästa vecka och ända in i början av september erbjuder Västerås stad även i år kultur för äldre. Nytt för denna sommar är att kulturutbudet även omfattar fem mötesplatser för äldre, som inte är kopplade till något boende, och dit alla äldre är välkomna.

- Att tillgängliggöra kultur för alla västeråsare är en av kulturnämndens allra viktigaste uppgifter, därför är det särskilt roligt att även denna sommar kunna erbjuda högkvalitativ kultur för de medborgare som annars hade haft svårt att ta del av den, säger Markus Lindgren (MP), ordförande i kulturnämnden.

Sommarturnén för kultur i äldreomsorgen drogs igång sommaren 2020, för att bryta den isolering som många äldre hamnade i på grund av coronapandemin. Det blev så uppskattat att det blev en repris 2021 och en fortsättning i år.

Totalt är 220 kulturprogram bokade på 40 spelplatser. Dels på privata och kommunala äldreboenden och servicehus, där alla kulturprogram kan genomföras på uteplatser och i trädgårdar, men där boendena själva får välja plats utifrån sina förutsättningar. Dels på de fem mötesplatserna Bäckby, Malmaberg, Råby, Rönnby och Hjärtpunkt Skiljebo, dit alla äldre är välkomna.

Årets utbud
Kulturprogrammen är Vardagliga visioner och märkvärdiga spektakel med 4:e teatern, Somrigt med Taube och andra poeter med Lars Hedberg och Gunnar Paulsson, Magi och klurigheter med Filiokus Fredrik, 50-talsmusik med Liz Hurricane och Ken East, Vackra melodier från förr till nu med Torbjörn Grass och Stefan Isaksson, Obarnsliga barnsånger med Awake Love Orchestra och Ord och ton – folkmusik och berättarföreställning med Gunnar Sandström och Carina Normansson.

Medverkar gör även Västmanlandsmusikens sommarmusik i vården med 75 konserter med tre olika grupper av artister. Gatuartisterna, de feriearbetande ungdomarna i Västerås stad som sommarjobbar som artister, gör sin turné på boendena även i år.

Programmet presenteras på respektive servicehus, äldreboende och mötesplats.

Kulturens betydelse för hälsan
Enligt en rapport från World Health Organization (WHO) finns många bevis för kulturens roll i att stärka hälsa och välbefinnande. Rapporten, som publicerades 2019, gäller alla åldersgrupper och hälsotillstånd, men visar bland annat att vid exempelvis en demensdiagnos kan musik minska stress och oro, känsla av isolering och ensamhet hos den drabbade. Kultur generellt hjälper till att bygga sociala band och ökar välbefinnande och minskar stress hos individen. Västerås stad jobbar för trygghet genom livets alla åldrar, och detta är ett exempel.

Sedan många år tillbaka arbetar kultur-, idrotts- och fritidsförvaltningen på uppdrag av äldrenämnden med kultur för äldre på särskilt boende i Västerås stad. Därför finns det redan en bra organisation och ett kontaktnät med kulturombud, aktivitetsansvariga och mötesplatssamordnare som är duktiga och vana arrangörer av kulturprogram året runt.

- Det är glädjande att vi även denna sommar kan erbjuda äldreboenden och servicehus ett brett utbud av kultur, och i år också några av mötesplatserna, säger Bengt-Åke Nilsson (L), ordförande i äldrenämnden.

Årets tema för kulturombuden är Läslust och läsfrämjande, med läsning, högläsning och shared reading. Andra kulturaktiviteter som erbjuds under året är bland annat Vallby Friluftsmuseums minnesträningsprogram Tankeväckaren, att låna minneslådor och nya bildspel från Stadsarkivets bildsamlingar, musik och lyrik från Västerås stadsbibliotek, besök på eller från Västerås konstmuseum och Västmanlands länsmuseum. Dessutom blir det ett turnerande julprogram med allsång under november-december.

För mer information och tips på när och var det är möjligt att göra reportage, vänligen kontakta:
Sandra Holmstén, kultursamordnare, Västerås stadsbibliotek, 021-391979, sandra.holmsten@vasteras.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås