Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Kultur i stadsdelarna nr 3 2012 – nytt program ute för september och oktober

Tredje numret av foldern Kultur i stadsdelarna finns nu ute, fullspäckad med information om kulturlivet i Västerås stadsdelar. Här bjuds på kulturupplevelser på nära håll, där västeråsarna bor.

Inte minst finns det mycket att göra och uppleva för de yngsta och de äldsta. På biblioteken turnerar barnföreställningar, bland annat ”Mamma Mu och Kråkan på äventyr” med Sonja Karlsson, ”Ett spökäventyr” ochDinosaurien Dino” med Håkan Fernqvist, ”Röris-Rut & Lata Ludde” med Mattias & Christine Telldén och ”Var är min näsa?” med Clownen Ludmilla. Anders Larsson & Sara Dahlin Carlström bjuder på en musik- och dansföreställning med utgångspunkt i den svenska folkmusiktraditionen; ”Räven och Björnen”. Här är barnen lika mycket aktörer som publik. Barn kan lära sig trolla med Fredrik Cattani; Trolla och skoja med Filiokus Fredrik. Fredrik bjuder också på musik, tokiga hattar och en hund som heter Hans.

För en mera mogen publik finns det också mycket att välja på, till exempel Musikteater Gulasch, en Mexikansk afton med mat och musik eller varför inte en Kandelaberpromenad på Engsö Slott som tar dig genom slottets historia. Bland lokala orkestrar i farten kan nämnas Hettmans orkester med gamla jazzgodingar, Boppen Karström på dragspel, Trio Kontrast och thedans med Rolf Randbergs Trio eller Unos trio. Sugen på teater? Då bjuds det bland annat på ”Bortom allt förnuft” med Friteatern i Kungsåra och på ”Fjärilsmusen” med 4:e teaterns Örjan Hamrin på Skiljebo. Fruntimmersfika, berättelser som kvinnliga pionjärer i Västmanland i kombination med kakbuffé, har gjort succé på Karlsgatan 2 och turnerar nu till Skultuna, där Länsmuseets Lena Engström berättar om Fanny Wenström och Nanna Svartz. De flesta programmen serveras i trevliga miljöer tillsammans med förtäring av något slag: kaffe och hembakt, mat, ett glas vin eller öl.

Några program vänder sig till alla åldrar, däribland ”Flamenco de los Niños” som kulturfrukost och ”Visor för frågvisa”, en sång- och musikföreställning för barn och seniorer.

Hösten bjuder på många fester i stan och på landet, däribland Viksängsdraget 8 sep, Önsta-Grytafesten (gästartist: Molly Sandén) 9 sep, Sensommarmarknad på Fiholm 30 sep,  Sevalladagen 2012 (SM i veteranplöjning med traktor samt med häst) 7 okt, Kulturkväll på Råby 13 okt och Höstmusikfestival på Hjärtpunkt Skiljebo 21 okt. Periodens största event är Världskulturfestivalen på Bäckby, som organiseras för andra året i rad och hade en tusenhövdad publik förra året. Här handlar det verkligen om kultur för alla åldrar.

I tio stadsdelar finns det kulturnätverk som verkar för att utveckla det nära kulturlivet. Tillsammans med föreningar, bibliotek, mötesplatser, familjecentrum och eldsjälar bidrar de till att göra det möjligt för människor att uppleva kultur där de bor. Foldern ”Kultur i stadsdelarna” ges ut av Västerås kulturcentrum, som också samordnar verksamheten med samma namn. 

Nr 3/2012 finns att hämta i tryckt format på bland annat Stadshuset, Culturen, bibliotek, mötesplatser och Familjecentrum. 


För mer information
samt pressbilder, kontakta Västerås kulturcentrum:
Kerstin Klingmann, 021-39 14 65, kerstin.klingmann@vasteras.se
Hugo Catolino, 021-39 16 88, hugo.catolino@vasteras.se

Ämnen

Kategorier

Regioner

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås