Gå direkt till innehåll
Konstlinjen - Ny konstutbildning i Västerås

Pressmeddelande -

Konstlinjen - Ny konstutbildning i Västerås

Genom ett samarbete mellan Konstmuseet, Konstskolan, Kulturcentrum och Kulturskolan i Västerås
kan man erbjuda en spännande utbildning vid sidan av ordinarie skolstudier för ungdomar i åldern 15-20 år boende i Västerås. Utbildningen som har 15 platser/läsår, är studieförberedande för de som vill söka vidare till bland annat högre konstutbildning.

Flera aktörer har involverats för att ta tillvara de kompetenser som finns på olika kulturinstitutioner i Västerås.  Den nya linjen kommer att erbjuda ett rikt innehåll med allt från färg och formkunskap till skulptur, måleri och performance.

Utbildningslokal ligger i kulturhuset CuLTUREN i Kopparlunden, Västerås. Där kommer eleverna att ha en gemensam ateljé med en egen arbetsplats.  Undervisning kommer också att till viss del bedrivas på Konstmuseet och Västerås Konstskola.

För att ansöka krävs inlämning av arbetsprover senast den 31 maj.

Kurskostnad: 1700 kr/termin

För mer information och kontakt:
Rektor, Västerås Kulturskola, Mats Widelund   mats.widelund@vasteras.se
Rektor, Västerås Konstskola, Hannu Högberg hannu.hogberg@sbf.se
Karin Levander, museichef Västerås konstmuseum karin.levander@vasteras.se

Mats Widelund, rektor Västerås Kulturskola kommenterar utbildningen:

”Kulturskolan har sedan länge fördjupningslinjer inom musik, dans och teater, därför känns riktigt bra att nu kunna erbjuda samma möjlighet till konstintresserade ungdomar.”

Hannu Högberg, rektor Västerås Konstskola:

”Konstlinjen för ungdomar kommer att ge en riktigt bra grund för de som är bildintresserade samt kanske siktar mot att söka sig till kreativa högskoleutbildningar efter gymnasiet. Utbildningen är spännande med en mix som ger goda grunder i bildskapande.”

Karin Levander, museichef Västerås konstmuseum:

”Med kostlinjen kan vi tillsammans erbjuda spännande möten med konst för bildintresserade ungdomar. Konstlinjen ger möjlighet att möta och arbeta tillsammans med konstnärer, bild- och konstpedagoger. Med konstlinjen vill vi också ge möjlighet att upptäcka olika konstnärskap och utställningar som kan väcka nyfikenhet och inspirera.”

 

Ämnen

Kategorier

Regioner


Fakta: Västerås Kulturskola startades som musikskola 1945 och är en frivillig skola för barn- och ungdom 4-20 år, med undervisning i musik, dans, teater och bild.
År 2010 blev skolan utsedd till ”Årets Kulturskola”.

 

Fakta:
Västerås konstkola fyller 50 år 2013. Vid skolan bedrivs en tvåårig eftergymnasial utbildning samt kortare kurser och utbildningar. Rektor är Hannu Högberg

Fakta: Västerås konstmuseum på Karlsgatan 2 är en mötesplats för konst som vill inspirera, utmana och väcka nyfikenhet. Museet visar utställningar och möter varje år flera tusen barn och ungdomar i samtal och workshops.


 

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås