Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

K2A blir första byggherren på Sätra

Nu står det klart att K2A blir den första byggaktören som får köpa mark för att bygga bostäder i Västerås nya hållbara stadsdel Sätra. Fastighetsnämnden tog under tisdagseftermiddagen beslutet att godkänna K2A:s anbud i den första markanvisningen för Sätra. Totalt inkom anbud från 14 olika byggherrar. Ett krav i markanvisningen var att uppföra minst 20 ägarlägenheter. För resterande bostäder i anvisningen är upplåtelseformen fri.

- Vi är jätteglada att det var så stort intresse för den första markanvisningen i Sätra, med många fina anbud. Det vinnande anbudet är på en bra nivå med nästan 6000 kronor per BTA i pris, och dessutom från en välrenommerad och stor aktör. Det känns mycket bra att projektet i Sätra nu tagit ytterligare ett steg, och vi ser positivt på att få till ytterligare ägarlägenheter i staden. Jag ser fram emot nästa två markanvisningar som avgörs om några veckor, säger Jesper Brandberg (L), ordförande i fastighetsnämnden.

  Västerås stad har höga ambitioner om att bygga ett hållbart Sätra. Det innebär bland annat att stadsdelen ska ge ett så litet klimatavtryck som möjligt. K2A är en etablerad byggaktör med stor erfarenhet av att bygga miljömässigt hållbara bostäder och som kommer att satsa på solceller, trähus, plats för elbilspool med mera.

  Fastigheten, på vilken K2A ska bygga 2 bostadshus med plats för cirka 100 bostäder i upplåtelseformerna hyresbostäder och ägarlägenheter, utgör den sjunde fastigheten för K2A i Västerås. Husen kommer vara 5 våningar höga och huvudsakligen bestå av ettor och tvåor som byggs i trä.

  - Västerås är en stad med stark tillväxt i Mälardalen och nu när Västerås satsar på en ny och hållbar stadsdel känns det mycket spännande att vi får förtroende att bli först ut att bygga. Trä är ett fantastiskt byggmaterial som minskar klimatpåverkan och vi bygger våra Svanencertifierade hus i egna trähusfabriker av enbart svenskt trä, kommenterar Johan Knaust, VD K2A.

   Tilldelningen symboliserar en viktig och positiv milstolpe för projektet Sätra. Om allt går enligt plan kan bygget av bostäder börja under första delen av 2022.

   Kontaktpersoner

   Jesper Brandberg (L)
   Ordförande fastighetsnämnden
   021-39 13 98

   Johan Hähnel
   IR-chef K2A
   0706–056 334
   johan.hahnel@k2a.se

   Läs mer om markanvisningarna för Sätra: https://www.vasteras.se/bygga-bo-och-miljo/bostader-och-offentliga-lokaler/markanvisningar.html

   Läs mer om Sätra: www.vasteras.se/sätra


   Vad är en markanvisning?

   När staden har markområden som ska bebyggas har vi ibland markanvisningar. När en byggaktör är intresserad av att delta i en markanvisning lämnar den in ett anbud.

   Genom markanvisningsbeslut fördelar fastighetsnämnden den mark som staden äger. Staden använder främst två metoder vid markanvisning: direktanvisning och jämförelseförfarande. Denna markanvisning gjordes genom ett jämförelseförfarande.

   Byggaktören väljs då ut genom en urvalsprocess. I processen finns ett antal kriterier som är anpassade utifrån varje projekt.

   Såhär ser processen ut:

   1. Vi tar fram ett förfrågningsunderlag.
   2. Byggaktörer tar del av förfrågningsunderlaget och skickar in ett anbud.
   3. Vi utvärderar de inkomna anbuden och utser en eller flera byggaktörer.
   4. Vi tecknar avtal med den eller de utsedda byggaktörerna.

   Ämnen

   Kategorier

   Regioner

   Västerås stad
   Stadshuset, Fiskartorgsentrén
   721 87 Västerås