Gå direkt till innehåll
Parkeringshuset Oxen.
Parkeringshuset Oxen.

Pressmeddelande -

Invigning av parkeringshuset Oxen

Nu invigs parkeringshuset Oxen!

Parkeringshuset som är en del i omvandlingen av Oxbacken har byggts på den tidigare parkeringsplatsen vid Coop och vårdcentralen. Parkeringshuset har fyra våningar och ett källarplan med plats för 286 bilar, varav 30 är laddplatser för elbilar. På entréplan blir det affärslokaler och i källaren och de tre övre våningarna finns parkeringsplatser.

Fasaden på Oxen är rosa, gul, brun och varmgrå och består av plåtkassetter, klättergrönska och träpanel. Färgskalan har hämtats från den befintliga bebyggelsen på Oxbacken.

Tillsammans med parkeringshuset invigs även ett nytt offentligt konstverk, Ne Jotka Tulivat Me Jotka Jäimme / Dom Som Kom Vi Som Blev av Lisa Juntunen Roos. Det är ett storskaligt platsspecifikt verk i elva delar. Bilderna är skapade av 2000 flätade återanvända kaffepaket i ram av svetsad stål, och finns på alla våningsplan i byggnadens två trapphus.

Utgångspunkt för bildernas motiv är fotografier ur familjealbum tillhörande familjer som var en del av arbetskraftinvandringen till Västerås från 1940-talet och framåt, främst från Finland och Italien. Collage av dessa fotografier har fungerat som förlagor till konstverken. Med Ne Jotka Tulivat Me Jotka Jäimme / Dom Som Kom Vi Som Blev vill Lisa Juntunen Roos lyfta fram den mänskliga drivkraften att kunna anpassa sig och börja om på en ny plats. 

Tid: Den 15 februari kl 11.30
Plats: Oxbackens centrum

Vid invigningen deltar bland andra Samuel Stengård (KD), förste vice ordförande i det kommunala parkeringsbolaget Västerås Parkerings AB, och Ann-Louise Molin Östling (S), ordförande i kulturnämnden. Dessutom berättar konstnären Lisa Juntunen Roos om det nya konstverket.

Vi bjuder på fika.

Välkommen!

För mer information:

Samuel Stengård (KD), 1:e Vice ordförande för Västerås Parkerings AB
Samuel.stengard@vasteras.se
Tel: 021-393360

Vid frågor gällande konstverket:

Linda Wallenberg
Intendent offentlig konst
linda.wallenberg@vasteras.se
Telefon: 021-398015

Om kommunala parkeringshus i Västerås

Oxen blir det fjärde kommunala parkeringshuset som byggs sedan 2017. Däcket och Dockan finns på Öster Mälarstrand. Högne som invigdes sommaren 2022 ligger i Mimers hus mitt emot Herrgärdets vårdcentral.

Om konstnären
Lisa Juntunen Roos är född 1988 i Västerås och bor och verkar i Stockholm. Hon examinerades från Konstfack i Stockholm 2020 och har även utbildat sig i textilhantverk på Handarbetarnas vänner i Stockholm och på Capellagården på Öland. Konstnären har medverkat i flera utställningar i Japan och Sverige, bland annat på Stenhuset i Surahammar och i Västerås konsthall. 2018 tilldelades hon Västerås stads kulturstipendium i bild och medverkade i Västerås konstmuseums utställning ”Västerås stads kulturstipendiater i bild 2017–2018”.

Ämnen

Regioner

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås