Följ Västerås stad

​Inbjudan till pressträff inför Förintelsens minnesdag

Pressmeddelande   •   Jan 19, 2016 11:53 CET

Den 27 januari 1945 befriades Auschwitz. Sedan 1999 har den 27 januari varit en nationell minnesdag över Förintelsens offer. 2005 deklarerade FN denna dag som internationell minnesdag. I Västerås uppmärksammas minnesdagen genom en rad arrangemang under andra halvan av januari.

Inför denna temavecka bjuder arrangörerna in till en gemensam pressträff.

Tid: måndag 25 januari klockan 11.30
Plats: Stadsbibliotekets hörsal

Vad händer?

  • Representanter för arrangörer och medverkande informerar om alla olika inslag i uppmärksammandet av Förintelsens minnesdag i Västerås.
  • Klockan 12.15 invigs utställningen ”Aktion T4 - om människosyn i Nazityskland”.

En arbetsgrupp bestående av olika organisationer har tagit fram ett gemensamt program, se bifogat programblad. Därtill kommer ett par filmkvällar i Folkets Bio Västerås’ regi, dels ett möte med barnläkaren Henry Ascher tisdagen den 26/2 klockan 18.00, dels visning av den Guldbaggenominerade filmen ”Every Face has a Name” av Magnus Gertten, preliminärt den 31/1–1/2. För information, se www.elektrabio.se

Ett par tillägg och rättelser till programbladet:

Invigning av utställningen ”Aktion T4 – om människosyn i Nazityskland”
Förutom biskop Helén Lundberg som invigningstalar och Trio Shalom medverkar även De Convena Band. Detta band bestående av 13 personer ingår i Daglig Verksamhet Västerås för människor med funktionshinder och finns på Växhuset, där de samverkar med Västerås Kulturskola.

Romsk afton med Hasse & Gino Taikon
Artisterna har fått förhinder pga en begravning i Malmö. Kulturcaféet på Knytpunkten kommer att genomföras den 27/1 klockan 18–20, men utan romskt tema. Det blir i stället en romsk afton med Hasse & Gino Taikon den 24/2 klockan 18–20 på Knytpunktens kulturcafé.

För mer information och pressbilder, kontakta:
Kerstin Klingmann, kultursekreterare Västerås stad
Tel. 021-39 14 65, kerstin.klingmann@vasteras.se

I Västerås finns en mångårig tradition av innovativa lösningar och ett brett tekniskt kunnande. Men här finns också det trygga och trivsamma Västerås. En stad där samverkan i olika former föder framgång. En stad där människan och tekniken lever i en framgångsrik symbios.

Jobba i Västerås stad

Gå i skola i Västerås