Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Idrottare och föreningar uppvaktades för sina framgångar 2023

Under torsdagskvällen hyllades idrottare och lag på Västerås stads idrottsuppvaktning. Bland annat avslöjades vilka som får elitidrottsstipendium för 2023.

- Västerås stads årliga idrottsuppvaktning är ett fint tillfälle där vi firar årets idrottsframgångar och visar uppskattning till lokala idrottsmedaljörer och idrottsledare i en mängd olika idrotter. Idrotten ger många barn och unga både förebilder och en meningsfull fritid, samtidigt som den bidrar till gemenskap och sammanhållning för alla åldrar, säger Vicki Skure-Eriksson (C), ordförande i nämnden för idrott, fritid och förebyggande.

    Sedan 2009 har Västerås stad uppvaktat idrottare och lag som på seniornivå tagit SM-guld, NM-, EM-, VM- eller OS-medalj under året som gått. Kriterierna för vilka idrottare som hyllas i detta sammanhang är att idrottaren ska tävla för en Västeråsförening. Idrotten/föreningen måste tillhöra Riksidrottsförbundet. Den Västeråsförening som idrottaren tillhör belönas med en prischeck som delas ut till föreningen.

    Medaljörer från 19 föreningar
    Under 2023 har Västerås fått 21 SM-guldmedaljörer och 9 lag som blivit svenska mästare i sin gren. Dessutom har 5 individuella idrottare och 11 representanter från Västeråsföreningar i olika lag tagit internationella medaljer. Totalt var det 19 olika föreningar som belönades för sina idrottares prestationer under Idrottsuppvaktningen.

    - Det är så roligt att vi har så många idrottare som vi kunde uppmärksamma. När vi ser alla dessa idrottare tillsammans så synliggör vi verkligen bredden av idrott i Västerås, vilket är så häftigt, säger Maria Engelfeldt, verksamhetschef för idrott och friluftsliv i Västerås stad.

      Stipendieutdelning
      I samband med idrottsuppvaktningen delade kultur-, idrotts- och fritidsförvaltningen ut en rad stipendier för insatser under 2023. Även Stig Pennemos ledarstipendium delades ut, tillsammans med Västerås Idrottsallians. Idrottalliansen delade också ut stipendium för Årets unga ledare/domare, Årets ledare och Årets förening.

      - Vi har fått många bra förslag på kandidater från medlemmarna. Det finns en imponerande skara av 3 670 föreningsledare och 23 505 talangfulla barn och ungdomar i åldern 7–20 år i Västerås idrottsföreningar. Juryn har haft det tufft att välja årets vinnare. De som får utmärkelserna i år är verkligen värdiga förebilder, säger Janne Carlsson, ordförande i Västerås Idrottsallians.

        Här är de som fick stipendium från Västerås stad:
        Eldsjäl, 10 000 kronor: Björn Ekholm, Västerås skid- och orienteringsklubb

        Barn- och ungdomsledare, 10 000 kronor: Patrik Enberg, Västerås Innebandysällskap Ungdom

        Ung ledare, 10 000 kronor: Molly Anklev Lanca, Team One Taekwondo

        Elitidrottsstipendium: Cecilia Sahlman, Västerås 9Pin Bowling får 25 000 kronor, Kajsa Ericsson och Gabriella Aronsson, som båda spelar i Västerås SK Bandy, får 12 500 kronor var.

        Stig Pennemos ledarstipendium, tillsammans med Västerås Idrottsallians: Christer Persson, Västerås Brottarklubb.

        Stipendier från Västerås Idrottsallians:

        Årets unga ledare/domare: William Svärd, Västerås IK Ungdom

        Årets ledare: Anna Rågberger, Skiljebo SK

        Årets förening: Västerås Innebandysällskap

        Kontaktpersoner:

        För Västerås stad: Maria Engelfeldt, verksamhetschef idrott och friluftsliv, maria.engelfeldt@vasteras.se, 021-39 46 42

        För Västerås Idrottsallians: Janne Carlsson, ordförande, 070-315 10 81, janne.autocentrum@gmail.com

        Ämnen

        Kategorier

        Regioner

        Västerås stad
        Stadshuset, Fiskartorgsentrén
        721 87 Västerås