Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Idrottare och föreningar uppvaktades för sina framgångar 2023

Under torsdagskvällen hyllades idrottare och lag på Västerås stads idrottsuppvaktning. Bland annat avslöjades vilka som får elitidrottsstipendium för 2023.

- Västerås stads årliga idrottsuppvaktning är ett fint tillfälle där vi firar årets idrottsframgångar och visar uppskattning till lokala idrottsmedaljörer och idrottsledare i en mängd olika idrotter. Idrotten ger många barn och unga både förebilder och en meningsfull fritid, samtidigt som den bidrar till gemenskap och sammanhållning för alla åldrar, säger Vicki Skure-Eriksson (C), ordförande i nämnden för idrott, fritid och förebyggande.

  Sedan 2009 har Västerås stad uppvaktat idrottare och lag som på seniornivå tagit SM-guld, NM-, EM-, VM- eller OS-medalj under året som gått. Kriterierna för vilka idrottare som hyllas i detta sammanhang är att idrottaren ska tävla för en Västeråsförening. Idrotten/föreningen måste tillhöra Riksidrottsförbundet. Den Västeråsförening som idrottaren tillhör belönas med en prischeck som delas ut till föreningen.

  Medaljörer från 19 föreningar
  Under 2023 har Västerås fått 21 SM-guldmedaljörer och 9 lag som blivit svenska mästare i sin gren. Dessutom har 5 individuella idrottare och 11 representanter från Västeråsföreningar i olika lag tagit internationella medaljer. Totalt var det 19 olika föreningar som belönades för sina idrottares prestationer under Idrottsuppvaktningen.

  - Det är så roligt att vi har så många idrottare som vi kunde uppmärksamma. När vi ser alla dessa idrottare tillsammans så synliggör vi verkligen bredden av idrott i Västerås, vilket är så häftigt, säger Maria Engelfeldt, verksamhetschef för idrott och friluftsliv i Västerås stad.

   Stipendieutdelning
   I samband med idrottsuppvaktningen delade kultur-, idrotts- och fritidsförvaltningen ut en rad stipendier för insatser under 2023. Även Stig Pennemos ledarstipendium delades ut, tillsammans med Västerås Idrottsallians. Idrottalliansen delade också ut stipendium för Årets unga ledare/domare, Årets ledare och Årets förening.

   - Vi har fått många bra förslag på kandidater från medlemmarna. Det finns en imponerande skara av 3 670 föreningsledare och 23 505 talangfulla barn och ungdomar i åldern 7–20 år i Västerås idrottsföreningar. Juryn har haft det tufft att välja årets vinnare. De som får utmärkelserna i år är verkligen värdiga förebilder, säger Janne Carlsson, ordförande i Västerås Idrottsallians.

    Här är de som fick stipendium från Västerås stad:
    Eldsjäl, 10 000 kronor: Björn Ekholm, Västerås skid- och orienteringsklubb

    Barn- och ungdomsledare, 10 000 kronor: Patrik Enberg, Västerås Innebandysällskap Ungdom

    Ung ledare, 10 000 kronor: Molly Anklev Lanca, Team One Taekwondo

    Elitidrottsstipendium: Cecilia Sahlman, Västerås 9Pin Bowling får 25 000 kronor, Kajsa Ericsson och Gabriella Aronsson, som båda spelar i Västerås SK Bandy, får 12 500 kronor var.

    Stig Pennemos ledarstipendium, tillsammans med Västerås Idrottsallians: Christer Persson, Västerås Brottarklubb.

    Stipendier från Västerås Idrottsallians:

    Årets unga ledare/domare: William Svärd, Västerås IK Ungdom

    Årets ledare: Anna Rågberger, Skiljebo SK

    Årets förening: Västerås Innebandysällskap

    Kontaktpersoner:

    För Västerås stad: Maria Engelfeldt, verksamhetschef idrott och friluftsliv, maria.engelfeldt@vasteras.se, 021-39 46 42

    För Västerås Idrottsallians: Janne Carlsson, ordförande, 070-315 10 81, janne.autocentrum@gmail.com

    Ämnen

    Kategorier

    Regioner

    Västerås stad

    Stadshuset, Fiskartorgsentrén
    721 87 Västerås