Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Horisont 2020 – 79 miljarder euro ska fördelas

Den 11 december 2013 lanseras EU:s nya forsknings- och innovationsprogram, Horisont 2020. Fram till år 2020 skall 79 miljarder euro (cirka 700 miljarder kronor) investeras i olika typer av utvecklingsprojekt som genomförs i samarbete mellan olika aktörer i Europa. Horisont 2020 blir världens största forskningsprogram. 

– Det är glädjande att EU:s medlemsländer har kunnat ena sig om denna historiskt stora satsning mitt under den ekonomiska krisen. Det innebär att det finns en stark övertygelse om att forskning och innovation kan bidra till att lösa de problem Europa och världen står inför. EU:s ramprogram för forskning har blivit allt mer betydelsefulla för svensk forskning och innovation, säger Linda Bell, enhetschef på EU-relationer vid Vinnova.

– År 2011 var EU:s forskningsprogram den näst största externa forskningsfinansiären i Sverige, efter Vetenskapsrådet, och större än Vinnova. Det finns ingen garanterad summa som tilldelas Sverige eller något annat medlemsland. Alla medel utlyses i konkurrens och de bästa projekten får pengar. Sveriges framgångar i Horisont 2020 är beroende av att många i hela landet engagerar sig – offentlig sektor, institut, företag, universitet och regionala aktörer.

För att ge företag i Mälardalsregionen bättre kunskap om möjligheterna inom Horisont 2020 och samtidigt inspirera fler företag att föreslå utvecklingsprojekt inom programmet genomför Västerås stad, Sustainable Business Mälardalen och Enterprise Europe Network Mälardalen en lanseringskonferens den 11 december, i Aros Congress Center i Västerås.

Vid konferensen kommer flera företag från regionen såsom TPC Components i Hallstahammar och Hök Instruments i Västerås att berätta om sitt deltagande i tidigare EU-finansierade forskningssamarbeten och hur det har utvecklat företagen. Deltagarna kommer att få veta mer om hur man gör ansökningar till Horisont 2020 och vad EU vill investera i för typ av forskning. Ett särskilt fokus ges till miljöinriktade utvecklingsidéer. Konferensen är den största aktiviteten i Sverige som riktar sig till små och medelstora företag i Sverige som fokuserar på lanseringen av Horisont 2020.

Välkommen till pressträff
När: 11/12  kl 11.10-11.30
Var:  Aros Congress Center i Västerås där media får möjlighet att ställa frågor till företag och organisationer om deras syn på Horisont 2020.

Vid pressträffen deltar:
• Bertil Hök, styrelseordförande och Lasse Tenerz, VD Hök Instruments
• Mark Irwin, VD, TPC Components
• Marie Lundmark, VD Svensknorsk Biokraft
• Ove Jansson, Företagarna, styrelseledamot Europa Institutet
• Conny Petrén, Västerås stad – från Västerås stads horisont
• John Wallon, Tillväxtverket
• Christina Söderström, EEN

För mer information:
Clas Tegerstrand, Sustainable Business Mälardalen,
0723-10 33 06,
clas.tegerstrand@susbiz.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


I Västerås finns en mångårig tradition av innovativa lösningar och ett brett tekniskt kunnande. Men här finns också det trygga och trivsamma Västerås. En stad där samverkan i olika former föder framgång. En stad där människan och tekniken lever i en framgångsrik symbios.

Jobba i Västerås stad

Gå i skola i Västerås

Västerås är årets studentstad

Västerås stad

Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås