Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Höstfest på Vallby Friluftsmuseum med aktiviteter för alla åldrar

Söndagen den 10 september klockan 10.00-16.00 bjuder Vallby Friluftsmuseum in till höstfest. Det blir en dag med aktiviteter för alla åldrar där besökarna kan prova på att karda ull, lära sig om svampar, se när åkern plöjs och mycket mer. Programmet är en del av Kulturarvsdagen, Riksantikvarieämbetets årliga temadag som ska bidra till att skapa förståelse, intresse och engagemang för kulturarvet.

- Höstfesten är ett fantastiskt tillfälle för den som vill upptäcka vårt levande kulturarv med byggnader, hantverk, immateriell kunskap, lantrasdjur och kulturhistoriska växter, säger Elin Rynger, avdelningschef för Vallby Friluftsmuseum.

  På höstfesten förvandlas delar av herrgårdens inomhusmiljö till bakgrund för de blomsterarrangemang och uppsättningar som Floristutbildarna ställer ut. På torget blir det försäljning av bland annat grönsaker, bipollen, rapsolja och hjortronsylt. Lanthandeln är öppen med försäljning och information, där kan boken Älskade Vallby som handlar om museets 100-åriga historia köpas. Det finns möjlighet till turer med häst och vagn och det är öppet i ordmuseet, silversmedjan, Glasbiten samt Systrarna på Gaggeska gården.

  Aktiviteter under dagen:

  Bondgården: Visning av momenten i ullen och linets väg från fiber till färdig produkt. Karda, skäkta, häckla, bråka, spinna är en del av det som besökarna får chans att prova på.
  Kvastbruket: Finissage, sista tillfället för jubileumsutställningen om museets historia. I utställningen har man med hjälp av föremål, bilder och arkivmaterial kunnat följa museets tillkomst, utveckling och verksamhet.
  Åkern: Svenska Fergusonklubben, även kallad Grålleklubben, plöjer åkern med den gråa veterantraktorn.
  Tryckeriet: Visning av tryckpressar, typer, kaster, klichéer och annat som behövs för att skapa unikt tryckmaterial. Det finns det möjlighet att trycka sitt eget kort.
  Dansbanan: Västerås Folkdansgille och Västerås Spelmansgille bjuder på dansuppvisning och folkmusik.
  Missionshuset: Knyppling med Knyppelgillet som visar sitt hantverk.
  Svamputställning med Naturskyddsföreningen. Ett tillfälle för alla som vill lära sig mer om svamp. Olika svampsorter visas upp, ätbara som oätliga. Man kan även ta med egenplockade svampar för bedömning.

  Kontaktperson: Nina Larsen 021–398019, nina.larsen.welander@vasteras.se

  Relaterade länkar

  Ämnen

  Kategorier

  Regioner

  Västerås stad
  Stadshuset, Fiskartorgsentrén
  721 87 Västerås