Gå direkt till innehåll
Under Höstfesten på Vallby Friluftsmuseum arrangerar Västerås Trädgårdssällskap en växt- och skördemarknad med försäljning av bland annat frukt, grönsaker och blommor på och kring torget.
Under Höstfesten på Vallby Friluftsmuseum arrangerar Västerås Trädgårdssällskap en växt- och skördemarknad med försäljning av bland annat frukt, grönsaker och blommor på och kring torget.

Pressmeddelande -

Höstfest på Vallby Friluftsmuseum

Söndagen den 1 september klockan 11.00-16.00 bjuder Vallby Friluftsmuseum återigen in till Höstfest. Det blir en dag med aktiviteter för alla åldrar där besökarna bland annat kan prova på att trycka sitt eget kort, botanisera på skördemarknaden, uppleva en levande herrgård och mycket mer.

- Med Höstfesten vill vi erbjuda en dag fylld av aktiviteter som anknyter till vårt levande kulturarv. Vi hoppas att både barn och vuxna kommer att hitta något som inspirerar och engagerar, säger Elin Rynger, avdelningschef för Vallby Friluftsmuseum.

På årets Höstfest uppmärksammas LONA-projektet, Länsstyrelsens lokala naturvårdssatsning. Tack vare LONA möjliggjordes museets nya utställning Jorden som visas under dagen. I utställningen berättas historien med jorden som utgångspunkt. Hur påverkas jorden och livet under jordytan när vi människor brukar jorden ovanpå? Följ jordbrukets framväxt och förändring genom tiden, liksom dess förutsättningar för människan och påverkan på naturen.

En nyhet för året är att herrgården kommer att leva upp och bemannas av människor från förr i tidsenliga kläder. Kliv över tröskeln och förflyttas flera hundra år tillbaka i tiden.

På och kring torget arrangerar Västerås Trädgårdssällskap en växt- och skördemarknad med försäljning av bland annat frukt, grönsaker och blommor. Biodlarföreningen finns på plats med information samt försäljning av honung. Lanthandeln håller öppet med försäljning av karameller i strut, och i byskolan hålls det lektioner som för drygt 100 år sedan. Det finns möjlighet att åka häst och vagn eller att själv ta ett varv på käpphästbanan. Det är även öppet i ordmuseet, silversmedjan samt hos Systrarna på Gaggeska gården.

Fler aktiviteter under dagen:

Bondgården: Västerås slöjd-och hantverksförening visar de olika momenten i ullen och linets väg från fiber till färdig produkt. Besökarna får chans att prova på att karda, skäkta, häckla, bråka och spinna.

Kvastbruket: Utställningen Jorden är öppen och visas vid några tillfällen. Utanför blir det pyssel på temat hållbarhet.

Tryckeriet: Visning av tryckpressar, typer, kaster, klichéer och annat som behövs för att skapa unikt tryckmaterial. Det finns även möjlighet att trycka sitt eget kort.

Torget: Västerås Folkdansgille och Västerås Spelmansgille bjuder på dansuppvisning och folkmusik.

Missionshuset: Knyppling med Knyppelgillet. Svamputställning med Naturskyddsföreningen kl 13-16. Ett gyllene tillfälle för alla som vill lära sig mer om svamp. Olika svampsorter visas upp, ätbara såväl som oätliga. Man kan även ta med egenplockade svampar för bedömning.

Kontaktperson, vid eventuella frågor: Nina Larsen 021-398019, nina.larsen.welander@vasteras.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Västerås stad

Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås