Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Historisk konstfotoutställning

Nu är det äntligen dags! Vernissage på konstfotoutställningen ”Historisk fotografering”. En annorlunda utställning med spännande konstfoton, som skildrar kontroversiella händelser och företeelser från gamla tider till vår egen samtid.

Välkomna till vernissage fredagen den 31 januari!
Plats:
Culturen
Tid: kl.13.30

Här möter du häxor, vikingar och rättskämpande kvinnor under början av 1900-talet. Utställningen visar även hur psykiskt sjuka behandlades under 1950-talet, det tragiska mordet på Sveriges statsminister Olof Palme, funktionshinder och den uteblivna jämlikheten mellan kvinnor och män i styrelserummen 2014.

Medverkar gör ett drygt hundratal elever som har arbetat i grupper, valt ut vad de vill skildra, var de ska ta konstfotot och inte minst funderat över hur bilderna ska tas. En del elever är modeller, andra textskrivare eller fotografer. Och nu kan vi äntligen få se dessa unikt skapade foton.

Eleverna har visat glädje och ett mycket stort engagemang, deltagit i diskussioner, letat i ”mormors källare och på farmors vind” efter lämpliga kläder. De har skrattat när de har förvandlats till gångna tiders roller och personer och de har tillsammans grubblat över hur man tar fotot som kan fånga en publik, fotot som väcker frågor.

Utställningen är skapad av eleverna i årskurs 9 på Kristiansborgsskolan och bygger på en grundidé av eleven Nemanja Samardzic i samarbete med läraren Gunhild Andersson Wikberg. Konstprojektet är finansierat av Statens kulturråd inom Skapande skola.

Fotograf Max Green Ekelin har varit elevernas konstnärliga ledare och maskören Caismari Björnlod har varit behjälplig med smink, hår och klädsel.


För mer information:
Rolf Kumlin, kultursekreterare Västerås stad, 021-39 21 24, rolf.kumlin@vasteras.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


I Västerås finns en mångårig tradition av innovativa lösningar och ett brett tekniskt kunnande. Men här finns också det trygga och trivsamma Västerås. En stad där samverkan i olika former föder framgång. En stad där människan och tekniken lever i en framgångsrik symbios.

Jobba i Västerås stad

Gå i skola i Västerås

Västerås är årets studentstad

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås