Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Here 4 U skapar trygghet i Västerås centrum på påsklovet

Under påsklovet kommer ungdomar från here 4 U att vandra på gator, torg och i butiker i Västerås centrum. Ett syfte är att skapa trygghet för handlare och kunder under en vecka då många lediga barn och ungdomar rör sig i centrum. Ett annat syfte är att bidra till en minskning av snatterierna.  

Första försöket med here 4 U-ungdomar i centrum gjordes på påsklovet förra året och när insatsen utvärderades blev resultatet mycket positivt. Samtliga tillfrågade såg vinster med att ha ungdomar från here 4 U i centrum under skollovet. 

Nästa vecka kommer runt 50 ungdomar mellan 13 och 19 år från tio olika skolor att vandra i centrum. De kommer att finnas på plats alla vardagar mellan klockan 11:30 och 16:00 och känns igen på sina gröna jackor med texten: ”here 4 U; i samarbete med polisen och Värna Västerås”. De deltagande ungdomarna har valts ut av sina handledare för uppdraget utifrån att de har civilkurage, social kompetens och integritet. Samtliga har genomgått en särskild utbildning och under uppdraget har ungdomarna alltid en vuxen handledare att vända sig till. 

Here 4 U är en organisation med elever från Västerås högstadie- och gymnasieskolor. Verksamhetens mål är att skapa tryggare skolor och idag finns here 4 U på 18 skolor och har cirka 230 medlemmar. Sedan starten för snart åtta år sedan har verksamheten mottagit pris för framgångsrikt arbete vid fyra olika tillfällen, senast i november då organisationen fick 25 000 kronor från Ickevåldsfonden i Stockholm. 

Here 4 U finns bara i Västerås och är en satsning från Västerås Stad för att skapa tryggare skolor och en tryggare stad. Insatsen under påsklovet är ett samarbete mellan here 4 U, ungdomspolisen, Värna Västerås och Västerås citysamordnare. 

Mer information:

Nicklas Wennersten, samordnare here 4 U, 021-39 80 04

e-post: förnam.efternamn@vasteras.se

 

Ämnen

Kategorier

Regioner

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås