Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Halvtid i hållbar utveckling – ett år med MuKlis


Värmeböljor och kraftiga skyfall är två utmaningar som morgondagens stadsmiljö ska klara. Sedan förra året pågår ett samarbete mellan Stockholm och Västerås med stöd från Vinnova kring klimatanpassade åtgärder där nya stadsdelen Sätra är en fallstudie. Projektet MuKlis (multifunktionell klimatanpassning i stadsmiljö) pågår fram till november 2023.

Projektbidraget från Vinnova till Västerås stad är på 170 700 kronor för att täcka arbetskostnaderna i projektet med 100 procent. Fokus handlar om effektiv och hållbar klimatanpassning för den byggda stadsmiljön i Sätra för att minska risken för översvämning och värmeböljor. Tack vare projektet undersöker Västerås stad de sociala, ekonomiska och miljömässiga nyttorna med den klimatanpassade stadsmiljön.

I Sätra förbereder Västerås stad en vattenpark tillsammans med den lummiga gata som blir stadsdelens gröna pulsåder.

Projektledare Anne-Charlotte Boldrup är nöjd med det första MuKlis-året:

-Vi har haft ett givande första år med studiebesök här i Västerås, bland annat i Sätra, Johannisbergs våtmark och dagvattenhantering på Öster Mälarstrand. Vi ser vilka åtgärder vi behöver genomföra för de extremer av väder, både värme och regn, som väntar i framtiden. Likaså har vi haft ett bra utbyte med Stockholm och tittat på hur de hanterar dagvattenfrågorna i tät trafikerad innerstad, liksom kring Rålambshovsparken.

Sätra är en stadsdel som väcker nyfikenhet och intresse, inte bara från de närboende, berättar hon:

-Det märks att det finns en vilja att veta med om hållbara stadsmiljöer från de boende och de verksamheter som vill flytta in. Det gäller allt från vattenparken till bussgatan för VL:s eldrivna buss i området, infrastruktur och närheten till naturen strax intill.

I Sätra har forskaren Art Branny vid Stockholms universitet utvecklat en teknik för att med värmesensor mäta klimatförändringar i stadsmiljön. Sedan september sitter värmesensorn vid dialogplatsen i Sätra och stannar där tills de boende flyttar in under 2023-2024.

MuKlis-projektet är ett samarbete mellan Västerås stad, RISE, Stockholms stad (Miljöförvaltningen), Region Stockholm, SiS (Skolfastigheter i Stockholm) och Stockholms universitet.

Ämnen

Regioner

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås