Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Här är de som får Västerås stads eldsjälsstipendium och barn- och ungdomsledarstipendium

Nämnden för idrott, fritid och förebyggande har beslutat vilka som är årets mottagare av Västerås stads eldsjälsstipendium och barn- och ungdomsledarstipendium 2020. Bland de som nominerats av föreningar och privatpersoner är de utvalda stipendiaterna verksamma inom ridning, skidåkning och brottning.

Årets eldsjälsstipendium går till Mia Stephanson, Västerås Ryttarsällskap, medan Håkan Martinsson, Västerås Skidklubb, och Alexander Gustafsson, Västerås Brottarklubb, är årets barn- och ungdomsledarstipendiater.

Bland kriterierna för att nomineras till eldsjälsstipendiet och barn- och ungdomsledarstipendiet är att man har ett flerårigt ideellt arbete med barn och ungdomar inom området idrott, kultur, fritid eller friluftsliv och är bosatt och aktiv inom Västerås kommun. Hen ska även arbeta ideellt inom föreningen. Västerås stad delar ut 10 000 kr var till stipendiaterna som ska göra det möjligt för dem att utvecklas och fördjupas i ledarskapet.

Tanken är stipendiaterna ska uppvaktas på Västerås stads idrottsuppvaktning i november som förhoppningsvis kan genomföras i år. Där visar staden sin uppskattning till de idrottare och föreningar som är genom sina idrottsliga prestationer är ambassadörer för Västerås och viktiga förebilder för barn och ungdomar.

Stipendiaterna om sina utmärkelser

”Jag blev väldigt glad att få priset för det visar uppskattning för allt man gör”, säger Mia Stephanson. ”Att hjälpa till ideellt behövs överallt och det ger tillfredställelse. Fler borde prova på det. Var inte rädd for att fråga vad man kan hjälpa till med. Det finns alltid något för alla. Föreningarna behöver ideellt arbetande för att kunna erbjuda sin verksamhet.”

”Jag är väldigt överraskad och hedrad över utmärkelsen men det är hela ledarstaben i Skidklubben som är värd utmärkelsen. Vi har väldigt roligt tillsammans med våra härliga ungdomar”, säger Håkan Martinsson.

”Tack så mycket för det stipendium som jag blivit tilldelad som ung ledare! Det känns fantastiskt roligt att bli uppmärksammad för mitt engagemang i att inspirera fler inom den idrott som betyder så mycket för mig!” säger Alexander Gustafsson.

Juryns motiveringar

Eldsjälsstipendium 2020

Mia Stephanson
Västerås Ryttarsällskap

En tjej som alltid ser till att allt fungerar i klubben, från det lilla till det stora. Sköter våra tävlingar för både ponny och stor häst. Ser till att det finns tävlingar som barn kan prova på hoppning. Jobbar som ledare när våra ungdomar reser på tävlingar och tar ansvar för dem. Fixar material så att barn och vuxna får bra förutsättningar vid hoppning både för ridskola och tävling. En pärla som en klubb har stor nytta av gällande kunskap, teknik och ansvar. En som många barn kan ser upp till. Ställer upp all sin lediga tid, en riktig eldsjäl!

Barn- och ungdomsledarstipendium 2020

Håkan Martinsson
Västerås Skidklubb

Håkan Martinsson har under många år varit en aktiv och engagerad ledare i Västerås skidklubb. Under hans tid i klubben har ungdomsverksamheten vuxit och är idag på rekordnivåer. Mer än 90 aktiva ungdomar deltar i våra aktiviteter, det är extra imponerande med tanke på att de två senaste åren har varit svåra för skidsport. Snöbrist förra säsongen och mycket inställt på grund av pandemi denna säsong. En nyckelperson för att hålla engagemanget hos utövarna igång är Håkan Martinsson. Han är kreativ och driven, vilket smittar av sig på både ungdomarna och oss andra ledare. Han har dessutom gått flera utbildningar för att fördjupa sina kunskaper inom längdskidåkning och ungdomsidrott. Håkan är en utmärkt representant för det bästa inom föreningsvärlden. Omtyckt av de aktiva, hårt arbetande, kreativ och med ett enormt hjärta för ungdomsidrott.

Alexander Gustafsson
Västerås Brottarklubb

Alexander har brottats sedan han var 4 år gammal och räknas idag till eliten i sin ålder i Sverige. Han tränar och tävlar för Västerås BK och flyttade till Västerås från Flen i augusti för att kunna fokusera mer på sin träning och sina studier och slippa pendlingen. Alexander har sedan länge känt att han vill dela med sig av sina kunskaper inom brottningen och han har agerat hjälptränare vid många tävlingar, både för Västerås BK men också sin systers brottarklubb, Eskilstuna GAK. Nu är han mest aktiv som hjälptränare i sin egen klubb för de yngre medlemmarna. För Alexander så är det viktigt att förmedla att idrott ska vara roligt, men att idrott också handlar och respekt, ödmjukhet och att vara lyhörd för sin omgivning. Alexander arbetar för att barnen självklart ska utvecklas inom brottning men också att de ska bygga upp ett självförtroende och en trygghet i sig själva och i grupp.

Kontaktperson

Marie Sandersson Bergwall, Idrottsstrateg
E-post: marie.sandersson.bergwall@vasteras.se
Telefon: 021-391284

Ämnen

Kategorier

Regioner

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås