Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Gemensamt nyårsfirande

Västerås stad bjuder åter in till ett gemensamt nyårsfirande med en specialkomponerad laser- och eldshow och nedräkning till tolvslaget på en stor skärm.

-Det var jättepopulärt förra gången 2019/20. Nu vill vi upprepa succén, säger Alf Westerdahl, evenemangschef Visit Västerås.

Nyårsfirandet kommer att äga rum på Fiskartorget och i Stadsparken, med start klockan 23.30. Huvudnumret blir en spektakulär laser- och eldshow. Showen görs av Sveriges ledande på området, samma team som jobbar med bland annat Summerburst-festivalen. Hela showen kommer att vara komponerad till musik.

-Vi vill erbjuda ett bra och attraktivt alternativ till egna smällare och raketer. Det kommer att bli en häftig show, utlovar Alf Westerdahl.

Ärofyllt uppdrag att vara nyårsvärd

Västerås stads gemensamma nyårsfirande startade 2017. Tidigare år har nyårsfirandet varit välbesökt och uppskattat. Efter ett års uppehåll hoppas Västerås stad att västeråsarna åter kommer och firar in det nya året tillsammans. Fram till 2019 har det utvecklats till västeråsarnas firande, en festlig och folklig tradition som Västerås stad nu hoppas kunna fortsätta med. Vem som blir årets nyårsvärd avslöjas 28 december.

-Vi har en ny nyårsvärd varje år, som har det ärofyllda uppdraget att tillsammans med publiken räknar ner till tolvslaget och leder oss in på det nya året, säger Alf Westerdahl.

Säkrare firande för alla

Förutom att fira in det nya året i gemenskap syftar firandet även i år till att minska det totala antalet fyrverkerier i staden.

-Västerås stads gemensamma nyårsfirande bidrar till ökad gemenskap och säkerhet för västeråsarna. Vi vet att många uppskattade det här evenemanget och det är viktigt för oss att fortsätta traditionen. Vi bidrar till att minska antalet privata, oövervakade fyrverkerier i andra delar av staden när så många kommer till Fiskartorget istället, säger Helene Öhrling, stadsdirektör.

Under firandet blir det även nyårstal av kommunstyrelsens ordförande Staffan Jansson (S) där han tillsammans med Helena Jerregård, vice rektor på Mälardalens högskola firar in att vi blir en universitetstad 2022.

Begränsningar med anledning av pandemin

Västerås stad vidtar särskilda begränsningar under nyårsfirandet med anledning av pandemin. Publik är välkomna till Fiskartorget och Stadsparken, men uppmanas att hålla avstånd till andra sällskap.

Vid behov och risk för trängsel kan vägarna in till Fiskartorget och Stadsparken stängas för att inte ta in fler människor än att alla kan hålla avstånd till varandra. Information om allas ansvar att hålla avstånd kommer att finnas på bildskärm och kommuniceras av konferencier.

Nyårsfirandet i korthet

Vad? Upplev tolvslaget i gemenskap och se en specialkomponerad laser- och eldshow

När? Den 31 december klockan 23.30.

Var? Fiskartorget och Stadsparken med stadshustornet som skådeplats

Pris? Fri entré

Vem? Alla är välkomna

För mer information kontakta:

Alf Westerdahl, evenemangschef Visit Västerås, 021-39 01 15

Ämnen

Regioner

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås