Gå direkt till innehåll
Västerås blir värdstad för SM-veckan sommar 2024.
Västerås blir värdstad för SM-veckan sommar 2024.

Pressmeddelande -

Folkfest, idrott och underhållning: Västerås blir värdstad för SM-veckan 2024

Nu är det klart! Västerås ska för första gången vara värdstad för SM-veckan. Riksidrottsförbundet och Sveriges Television har beslutat att erbjuda Västerås värdskapet för SM-veckan sommar 2024 och nu har kommunstyrelsen beslutat i frågan.

­ - Jag är otroligt glad över att SM-veckan kommer till Västerås sommaren 2024! Det blir en fantastisk möjlighet att både få se och uppleva en mängd olika idrotter på högsta nivå, men också ett lyft för all idrott och invånare i hela länet. Det ger också en möjlighet för barn och unga att både prova på idrotter och kunna bli engagerade som volontär och bli en del i ett positivt värdskap, säger Vicki Skure-Eriksson, C, ordförande i nämnden för idrott, fritid och förebyggande.

Evenemanget är tänkt att bli en folkfest även för dem som inte är så intresserade av idrott. Det kommer erbjudas underhållning i form av exempelvis artistuppträdanden och kulturevenemang. Flertalet av idrotterna som tävlar under SM-veckan kommer att arrangera prova-på aktiviteter och det kommer att finnas möjlighet för det lokala föreningslivet att anordna egna aktiviteter för besökarna.

SM-veckan arrangeras av Riksidrottsförbundet i samarbete med berörda specialidrottsförbund och värdstaden.

- Ett positivt och glädjande besked för idrotten i Västerås och hela Västmanland. Efter en tuff tid med restriktioner kring idrotten och större evenemang har vi nu verkligen något att se fram emot, ladda för och kraftsamla kring. SM-veckan kommer att bidra med motivation till ideella idrottsentusiaster och eldsjälar, samtidigt som vi rustar länets idrottsföreningar för att på egen hand kunna arrangera större tävlingar och evenemang framöver, säger Jan Andersson, ordförande RF-SISU Västmanland.

SM-veckan genomförs varje år på olika orter i Sverige, vinter respektive sommar, och är öppen för RF:s medlemmar, 71 specialidrottsförbund, vilka representerar upp emot 210 olika idrotter.

- Västerås värdskap för SM-veckan kommer att skapa nya nätverk för idrottsföreningar, övriga civilsamhället och näringsliv emellan som kommer få bestående värden. Både stora och lite mindre idrotter kommer genom SM-veckan att exponeras och lyftas fram och genom det skapa förutsättningar och möjlighet att utvecklas och växa, säger Magnus Jansson, Västerås stads idrotts- och friluftschef.

Många aktörer har samverkat under processen för att göra bästa möjliga ansökan – vilket har gett resultat.

- Vi på RF-SISU Västmanland har haft ett nära och bra samarbete med Västerås stad, Västerås Convention Bureau, Riksidrottsförbundet och SVT under hela ansökningsprocessen och är väldigt glada över att beslutet om SM-veckan till Västerås sommaren 2024 nu är fattat, konstaterar distriktsidrottschef Kristin Pleick.

- Det är fantastiskt roligt att vi äntligen lyckats värva SM-veckan till Västerås. Västerås är en utmärkt evenemangsstad och SM-veckan ger oss ett skyltfönster att visa det. Det är särskilt roligt att kunna leverera dessa nyheter just nu då besöksnäringen haft en otroligt utmanande tid. Evenemang i den här storleken ger ett viktigt tillskott av besökare som direkt gynnar tillväxten i besöksnäringen och ökar Västerås attraktivitet, säger Sofie Lidholm, utvecklingschef Visit Västerås.

Vilka idrotter som kommer att delta på SM-veckan i Västerås presenteras cirka ett år innan det är dags för evenemanget. Exakt datum för SM-veckan i Västerås är inte beslutat ännu.

Mer information om SM-veckan 2024 i Västerås hittar du på vasteras.se

För mer information och frågor kontakta:

Per Bergljung
Evenemangsansvarig SM-veckan, Riksidrottsförbundet
per.bergljung@rfsisu.se
070-609 62 17

Vicki Skure Eriksson
Ordförande i nämnden för idrott, fritid och förebyggande
viktoria.skure.eriksson@vasteras.se
070-3204161

Magnus Jansson
Idrotts- och friluftschef, Västerås stad
magnus.jansson@vasteras.se
021-39 15 12

Jan Andersson
Ordförande RF-SISU Västmanland
jan@borgasund.com
070-247 26 77

Kristin Pleick
Distriktsidrottschef RF-SISU Västmanland
kristin.pleick@rfsisu.se
070-274 84 87

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Västerås stad

Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås