Gå direkt till innehåll
MostPhotos
MostPhotos

Pressmeddelande -

Fokus på gemenskap för äldre i nytt projekt

Att motverka ensamhet och förebygga framtida ensamhet bland äldre är en viktig och aktuell fråga. Västerås stad kommer att erbjuda hälsosamtal till alla invånare som fyller 80 år under 2024, som en del av en satsning för att minska ensamheten och förbättra folkhälsan. Detta möjliggörs genom ett statsbidrag från regeringen, avsett att starta och utöka arbetet med hälsosamtal.

- Vi har sett hur viktigt det är med strukturerade hälsosamtal för att minska ensamhet och främja hälsa. Genom detta projek kan vi nå fler äldre och erbjuda dem stöd och gemenskap, säger Hannah Bratt, projektanställd seniorguide. I projektet jobbar vi både med de som redan idag söker en gemenskap, men också de som på sikt riskerar ensamhet får veta hur och var de kan träffa andra för en meningsfull vardag, säger Jessica Leijon Hjelm, seniorguide på Västerås stad.

    Västerås stads seniorguider erbjuder redan idag alla som fyller 75 år, antingen hemma eller via telefon, samtal för att kartlägga deras hälsa och informera om aktiviteter. Det nya projektet riktar sig till personer som fyller 80 år under året, har liten eller ingen hjälp från hemtjänsten och erbjuder dem uppföljande hälsosamtal samt nya möjligheter till sociala aktiviteter.

    Projektet omfattar tio mötesplatser för seniorer i Västerås där seniorguiderna håller informationsträffar och erbjuder hälsosamtal samt kulturella aktiviteter. Tack vare statsbidraget är träffarna kostnadsfria för deltagarna. Ansvariga för mötesplatserna skapar också relationer med deltagarna för att de ska känna sig trygga och välkomna.

    Bakgrund

    Ofrivillig ensamhet påverkar 10-15 procent av den äldre befolkningen, med högre andel bland de allra äldsta. Aktiviteter som främjar samhörighet, delaktighet och meningsfullhet kan minska risken för ensamhet. Eftersom ensamhet kan kännas skamligt är det inte alltid självklart att äldre söker hjälp. Strukturerade hälsosamtal kan identifiera ensamhetsproblematik och vägleda till kommunens och civilsamhällets aktiviteter.

    Seniorguiderna i Västerås arbetar för att förbättra äldre personers livskvalitet genom samtal, information och aktiviteter. Målet är att motverka ensamhet och främja hälsa och välbefinnande bland stadens äldre invånare.

    Kontakt

    Hannah Bratt
    Projektanställd seniorguide
    Telefon: 021-39 98 73
    E-post: hannah.bratt@vasteras.se
    seniorguiderna@vasteras.se


    Ämnen

    Regioner

    Västerås stad

    Stadshuset, Fiskartorgsentrén
    721 87 Västerås