Följ Västerås stad

Förskolans dag i Västerås

Pressmeddelande   •   Maj 13, 2013 13:16 CEST

Den 16 maj är det Förskolans dag och det uppmärksammar många förskolor runt om i Sverige. Här kan du läsa mer om hur dagen firas på de kommunala och fristående förskolorna i Västerås.

Förskolans dag firas årligen den tredje torsdagen i maj för att synliggöra förskolan och dess verksamhet. Den svenska förskolan har en unik ställning i Europa, vilket bland annat beror på att vi utgår från barnens behov och kombinerar omsorg, utveckling och lärande.

På förskolorna i Västerås händer det mycket roliga saker. Här nedan är ett axplock av alla aktiviteter som kommer att ske.

Emil i Lönneberga-tema på Bifrostens förskola
På Bifrostens förskola uppmärksammas Emil i Lönnebergas 50-årsdag. Barn och medarbetare är under hela dagen utklädda till någon figur från Astrid Lindgrens berättelser. Dagen startar klockan 09.15 med att medarbetarna bjuder på en teaterföreställning för barnen. Efter det får alla barnen gå runt på olika upplevelsestationer som till exempel kan vara en ”snickarboa” där barnen får tillverka något, en sagohörna där Krösa-Maja berättar en saga eller en experimentstation där barnen får testa att göra något bus.

Kontakt: Anne Persson, förskolechef Irsta förskolor,
telefon 021-39 42 28

Fokus på matte och teknik på Nordanby förskola
På Nordanby förskola anordnas roliga och spännande aktiviteter ute på gården med fokus på naturvetenskap, matte och teknik. Alla barn och pedagoger är tillsammans under förmiddagen.

Kontakt: Maria Malm, förskolechef Gideonsbergs förskolor,
telefon 021-39 48 17

Barnvårruset anordnas på Önsta och Gryta förskolor
För alla sex förskolor som finns på Önsta och Gryta anordnas ”barnvårruset” på förmiddagen för alla förskolebarn. Barn och personal kommer att vara på Önstaskolans gräsplan. Det blir uppvärmning innan barnen och personalen ska springa själva loppet som utgörs av två olika banor, en längre och en kortare, med start och mål.

På Rådjurets förskola blir det en familjekväll för alla på förskolan där de interkulturella veckornas temaarbete avslutas med bland annat sånger på olika språk, utställning och svensk korvgrillning.

På Smålands förskola avslutas deras konstprojekt med en familjekväll där föräldrar och syskon bjuds in att mingla på avdelningen och få utföra ”häll och dräll” familjevis. Föräldrarna uppmanas då att lämna festblåsan hemma eftersom färgen kan skvätta. Kvällen avslutas med gemensam dans och sång klockan 17.15.

Kontakt: Marie Janson, förskolechef Önsta förskolor,
telefon 021-39 34 26

Tipspromenad och lekar på Håkantorps förskola
På Håkantorps förskola samlas samlas alla avdelningar för att ha gemensamma aktiviteter med lekar, spel och tipspromenad under förmiddagen.

Kontakt: Siv Carrass, förskolechef Håkantorps förskola,
telefon 021-39 85 99

Kungsbyns förskola
Kungsbyns förskola börjar dagen med att packa matsäck och bege sig till sin ”egen” lilla trollskog. Där tillbringas förmiddagen med aktiviteter såsom stjärnjakten, bygga på piratskeppet och gå pusselstigen. Efter lunch är det dags att byta om till en egen vald utklädnad då det är dags för maskeraddisco! Framåt eftermiddagen är det dags att gemensamt fira förskolans dag genom en ”nyttig” fika med fruktprovning av exotiska frukter.

Kontakt: Tiina Johansson, förskolechef Irsta landsbygds förskolor,
telefon 021-39 42 93

Hövdingens förskola firar med uppträdande och olika aktiviteter
På Hövdingens förskola firar de med flera aktiviteter. De bjuder in föräldrar till uppträdande samt äter korv och fikar. De hyr en hoppborg, har studsmatta, motorcykel, ansiktsmålning och har världens drag under några timmar. Härligt och svettigt!

Kontakt: Pernilla Olsson, förskolechef Hövdingens förskola,
telefon021-17 00 50

Olympiad på Förskolan Kolibri
På Förskolan Kolibri firar de med en olympiad, då alla barn kan vara med att testa sina kunskaper, heja på kompisar och fröknar. De delar ut medaljer och festar med glass.

Kontakt: Milijana Stojanovic, förskolechef Förskolan Kolibri,
telefon 021-18 89 03

På Förskolan Busbolaget blir det sportfest
På Förskolan Busbolaget har de äldsta barnen planerat en sportfest på gården. Det blir olika stationer med olika aktiviteter. Festen börjar klockan 9.30.

Kontakt: Sussi Bennström, förskolechef Förskolan Busbolaget,
telefon 0220-420 60

Överraskning med bollar på Förskolan Monalisa
Förskolan Monalisa har en överraskning till barnen som inkluderar bollar, så det blir tävlingar som i Lilla Sportspegeln och såpbubbelfest.

Kontakt: Elisabeth Jäderholm, förskolechef Förskolan Monalisa,
telefon: 021-12 82 10


I Västerås finns en mångårig tradition av innovativa lösningar och ett brett tekniskt kunnande. Men här finns också det trygga och trivsamma Västerås. En stad där samverkan i olika former föder framgång. En stad där människan och tekniken lever i en framgångsrik symbios.

Jobba i Västerås stad

Gå i skola i Västerås

Västerås är årets studentstad