Gå direkt till innehåll
Förintelsens minnesdag uppmärksammas

Pressmeddelande -

Förintelsens minnesdag uppmärksammas

Den 27 januari 1945 befriades Auschwitz, ett av nazisternas största koncentrations- och förintelseläger. 50 år senare högtidlighölls minnet av Förintelsen för första gången i Sverige. Sedan 1999 har den 27 januari varit en nationell minnesdag över Förintelsens offer. 2005 deklarerade FN denna dag som internationell minnesdag. Det är en dag för alla som vill manifestera sitt engagemang mot intolerans och främlingsfientlighet. 

Digitalt evenemang

Som tidigare år uppmärksammar vi Förintelsens minnesdag med en rad olika kulturarrangemang i månadsskiftet januari/februari. Men i år blir det mesta digitalt på grund av restriktionerna relaterade till covid-19 - pandemin.

Förintelsens Minnesveckan 2021 startar på måndag, den 25 januari, kl. 18.00 med digital föreläsning av Helena Trus, journalist på Aftonbladet. Hon föreläser om Förintelsen och den nutida antisemitismen. Helena Trus är själv barnbarn till två förintelseöverlevande. Under flera år har hon intervjuat sin farmor Cyla om hennes liv. Helena väver ihop Cylas liv under kriget men också hur upplevelserna präglar henne i dag. Helena Trus bok Ett kilo socker handlar om ett av de sista vittnena till Förintelsen som fortfarande är kvar i livet. Vad händer när ingen av dem längre finns?

Evenemanget ses via länken: https://zoom.us/j/92765819870. Meeting ID: 927 6581 9870.

” Det finns få överlevare kvar och deras berättelser måste fortsätta spridas. Vi skulle ha haft kulturkvällar, filmvisningar och andra aktiviteter som tidigare år, men behövde anpassa oss till att genomföra nästan hela programmet digitalt istället.” säger Nicoletta Fornari, kultursekreterare, Västerås stadsbibliotek.

På minnesdagen, 27 januari, kl. 16.00 kommer domkyrkan att göra en livesändning med medverkan av bl. a biskop Mikael Mogren och landshövdingen. Musik med Trio Galanta. Ceremonin sänds via länken: https://vimeo.com/496798448.

Speaking memories - Förintelsens sista vittnen
Digital föreläsning, tisdag 26 januari kl. 18.00.

Föredrag av Lizzie Oved Scheja från institutionen Judisk Kultur i Sverige. Lizzie Oved Scheja är född och uppvuxen i Tel Aviv och var Israels kulturattaché i Sverige. Scheja är grundare av institutionen Judisk kultur i Sverige. Föreläsningen ses via länken: https://zoom.us/j/92678929957. Meeting ID: 926 7892 9957.

Från Surahammar till koncentrationsläger
Tid: tisdag 26 januari kl. 18.00. Plats: digitalt evenemang, besök: https://www.facebook.com/events/780676702657189/.

Gunilla Albért, ordförande RFSL Västmanland, reflekterar över homosexualitet i Tredje riket utifrån böckerna En homosexuell arbetares memoarer - om järnbruksarbetaren Eric Thorsell; Fångarna med rosa triangel och Homosexualitet i Tredje riket, samtliga skrivna av Fredrik Silverstolpe samt Männen med rosa triangel med förord av Jonas Gardell.

Sveriges museum om Förintelsen

Tid: onsdag 27 januari kl. 18.00. Plats: digitalt evenemang, besök: https://fb.me/e/80dl5kYBX.

Frank Berglund, vice ordförande RFSL förbundet och Gunilla Albért, ordförande RFSL Västmanland, tar upp frågan om hbtqi personer, funktionsnedsatta och romers plats i ett svenskt museum om Förintelsen. RFSL utläses som Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, queeras och intersexpersoners rättigheter och är en ideell organisation som grundades 1950. RFSL:s målsättning är att samma rättigheter, möjligheter och skyldigheter ska gälla för hbtqi-personer som för alla andra i samhället.

Förinspelad intervju med skådespelerskan Eva Dällerud
Tid: onsdag 27 januari, kl. 10.00, delas intervjun på Västmanlands läns museums facebook-sida.

Eva Dälleruds mamma var bara 13 år när hon 1945 kom till Sverige med hjälp av Röda korset. Då hade hon under ett år varit nazisternas fånge och överlevt flera förintelse- och koncentrationsläger. 1954 föddes Eva. Hur var det att växa upp med en mamma som redan i barndomen upplevt så mycket traumatiskt? Eva har alldeles nyligen intervjuats av Bernt Hermele i hans podcast ”Överlevarna” som nu utökats med ”Överlevarna – andra generationen”.

The Painted Bird – Filmvisning (maxantal personer: 8st)
Tid: onsdag 27 januari kl. 18.00. Plats: Elektra Bio i CuLTUREN. Entré: gratis. Från 15 år.

Biljettbokning: www.elektrabio.se, bokning@elektrabio.se, 021 12 30 60.
En judisk pojke, vars föräldrar är jagade av nazisterna, har blivit placerad i fosterhem hos en ålderlig kvinna. Inom kort dör den gamla kvinnan och pojken är nu ensam på vandringsfärd genom landsbygden. Regi: Václav Marhoul, 2020. 169 min.

Orgelmatiné: Synagogans orgelmusik
Tid: lördag 30 januari kl. 12.00. Plats: digitalt evenemang. Besök: https://fb.me/e/3cWkRQjO9.

Johan Hammarström spelar ur den judiska repertoaren, bl. a musik av Louis Lewandowski, tonsättaren inom judisk musik och kantorn i synagogan i Berlin.

För skolan

Aviva Katzeff-Silberstein, från föreningen Zikaron, berättar om sin farmor som överlevde förintelsen. Evenemanget som görs i samarbete med Magelungens skola sänds digitalt den 29/1, kl. 11.00-12.00, via Zoom: https://oru-se.zoom.us/j/65028913738. Meeting ID: 650 2891 3738. Hon kommer även att föreläsa för elever i Irstaskolan och Rotundaskolan.

”Trots allt som hände under Förintelsen kan vi ändå läsa om olika typer av intolerans och främlingsfientlighet varje dag i tidningar och på sociala medier. Därför tror jag att det är viktigt att prata om Förintelsen med unga för att väcka eftertanke.” säger Nicoletta Fornari, kultursekreterare, Västerås stadsbibliotek.

Evenemanget arrangeras av: Elektra Bio, Judiska föreningen, Svenska kyrkan Västerås, Stadsbiblioteket, Vänskapsförbundet Sverige-Israel Mälardalen, RFSL, Länsstyrelsen Västmanland, Västmanlands Länsmuseum och Västerås Stad. Arrangemanget genomförs med stöd av Kulturnämnden i Västerås.

Ytterligare information:

Nicoletta Fornari, samordnare för programmet. Kultursekreterare, Stadsbibliotek, Västerås stad
nicoletta.fornari@vasteras.se, 021-39 10 05.

Kategorier

Regioner

Västerås stad

Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås