Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Fler utsläppsrätter för årets Power Big Meet

Världens största bilträff, Power Big Meet drar igång i Västerås idag. Den välkomna invasionen på 13 000 bilar betyder också att en hel del avgaser släpps ut. Träffen är en del av Västerås Mälarveckor och staden kommer även i år att kompensera för bilarnas miljöpåverkan. Men ambitionsnivån höjs och nu köper man utsläppsrätter motsvarande 44 ton koldioxid.

Det finns ont om statistik för bilträffar, men Power Big Meet i Västerås har växt till cirka 13 000 bilar förra året och är därmed troligen världens största bilträff för amerikanska bilar.

I år väljer Västerås Mälarveckor att klimatkompensera evenemanget med 44 ton. Utsläppsrätterna köper man från Svenska Naturskyddsföreningen för 20 000 kronor. Därmed höjer man nivån från förra året då man köpte motsvarande 40 ton för 15 000 kronor.

- Det är viktigt att klimatkompensera ett världsengagemang som Power Big Meet för att visa att vi tar klimatfrågorna på allvar i Västerås Stad. Likväl som vi skall klimatkompensera flygresor i staden, så är det viktigt att kompenseras för de utsläpp som våra gästande veteranbilar släpper ut, säger kommunalrådet Andreas Porswald (mp).

Utsläppsrätten för 44 ton koldioxid motsvarar vad 21 000 bilar släpper ut på en mil.

Genom att köpa utsläppsrätter så bidrar Västerås med att minska mängden utsläppsrätter på marknaden och därmed också möjligheten för andra företag att släppa ut koldioxid. Syftet med utsläppsrätterna som bland andra Svenska Naturskyddsföreningen säljer, är att driva upp priser på koldioxid och göra det mer ekonomiskt försvarbart att investera i miljövänlig teknik för företag.

För mer information, vänligen kontakta

Andreas Porswald, kommunalråd (mp) Västerås, 076-5690241

Jenny Hahre, projektledare för Västerås Mälarveckor, 021-39 01 04

Om Västerås

Västerås är med ca 130 000 invånare Sveriges sjätte största stad och har ett centralt läge i Mälardalen bara 53 minuter med tåget från Stockholm. Under 2006 var Västerås Sveriges ledande tillväxtregion enligt Nutek. Västerås är födelsestad för ABB, ICA och H&M och känt försitt kunnande inom robotik, automation och kraft.

Ämnen

Regioner

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås