Gå direkt till innehåll
Fantasifröknarna Linda Bjällerstedt och Sara Bergström, även kända som nättrollen Fixa och Trixa, undervisar barnen på Bjurhovdasmyckets förskola, tillsammans med sin lärplatta Kjell Kritik.
Fantasifröknarna Linda Bjällerstedt och Sara Bergström, även kända som nättrollen Fixa och Trixa, undervisar barnen på Bjurhovdasmyckets förskola, tillsammans med sin lärplatta Kjell Kritik.

Pressmeddelande -

Fantasifröknarna från Bjurhovdasmycket är finalister till Guldäpplet

Drygt hundra lärare har nominerats till lärarpriset Guldäpplet 2020. Bland dessa har juryn utsett förskollärarduon Sara Bergström och Linda Bjällerstedt från Bjurhovdasmyckets förskola, till en av sina tre finalister. Priset delas ut till lärare som förnyar lärandet med stöd av IT och som inspirerar barn, elever och kollegor i ett lokalt, kommunalt och gärna även nationellt sammanhang.

Efter att ha varit nominerade till Guldäpplet flera gånger för sitt arbete med drama, lek och det digitala, var det slutligen deras tur att knipa en finalplats.

  • Det känns fortfarande overkligt, men jättekul. Det är ett kvitto på att någon annan tycker att vårt arbetssätt är bra. Vi har jobbat med det här i så många år, och ändrat och förfinat upplägget. Det känns roligt att det blev i år, säger Sara och Linda.

I sitt arbete blandar de drama, lek och det digitala, och använder sig gärna av olika karaktärer. Under hösten får förskolan besök av de snälla nättrollen Fixa och Trixa. Till sin hjälp har de också sina iPads, till exempel Kjell Kritik, som hjälper dem att utforska nätet och det digitala.

  • Våra iPads är som små personer inne på avdelningarna. Alla har ett tydligt syfte och hjälper barnen att utforska till exempel källkritik. Barnen får också vara med och testa till exempel greenscreens.

Detta är andra gången som förskollärare har tagit sig till final i Guldäpplet. Även förra gången kom finalisten från en av Västerås stads förskolor, nämligen Anton Fagergren från Bifrostens förskola.

  • Västerås har satsat mycket på det digitala, och dessutom på bred front. Vi började tidigt och var länge själva med att ha en utvecklare med fokus på det digitala. Det gör att vi har ett försprång jämfört med många andra kommuner, avslutar Sara och Linda.

Den slutliga vinnaren av Guldäpplet 2020 presenteras måndagen den 26 oktober på Guldäpplets dag.

Kontaktuppgifter finalisterna:
Sara Bergström, sara.bergstrom@vasteras.se, 070-972 55 56
Linda Bjällerstedt, linda2.bjallerstedt@vasteras.se, 076-942 22 32

Nominering
Med barnkonventionen och läroplanen i ryggen kombinerar de drama, musik och dans, när de tar upp stora som små frågor tillsammans med hela barngruppen. De skapar inspirerande och lustfyllda lärmiljöer där det digitala ger utrymme för barnens nyfikenhet och förstärker både lek och lärande. Barnen upptäcker, utforskar, laborerar, tränar, diskuterar, analyserar, jämför och värderar. Frågor och källkritik får plats även bland de allra yngsta. Med ett aktivt arbete lokalt liksom i olika nätkanaler sprids deras arbetssätt.

Om Guldäpplet

Guldäpplet är en utmärkelse som syftar till att synliggöra lärare som utvecklar undervisningen med stöd av digitala verktyg, medier och arbetsformer. Lärare som lyfter både sina egna elever och sina kollegor, genom samarbete och delning av erfarenheter. Nomineringar görs av kollegor, skolledare och skolhuvudmän över hela landet. Det betyder att det är skolans professioner som väljer ut, motiverar och lyfter fram sina kandidater. Utmärkelsen blir på så vis en spegling av professionernas egen bedömning av viktiga insatser och trender.

Guldäpplet utdelas av Stiftelsen Yngve Lindbergs Minne vars partners är: Lärarförbundet, Lärarnas Riksförbund, Sveriges Kommuner och Regioner, Specialpedagogiska skolmyndigheten, Gleerups Utbildning, ILT Inläsningstjänst, Netsmart, Studentlitteratur samt den ideella stiftelsen DIU, grundare och koordinator.

I juryn finns företrädare för samtliga partners, de två senaste årens Guldäpplepristagare samt professor Åke Grönlund, Örebro universitet.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås