Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

En kväll till minne av Tomas Tranströmer

Med anledning av Tomas Tranströmers bortgång hedrar vi hans minne med ett program med poesi, musik och berättelser på Västerås stadsbibliotek måndag 13 april klockan 18.30.

Medverkar gör skådespelare, musiker och kompositörer med anknytning till Västerås som i konserter och föreställningar arbetat med Tomas Tranströmers texter. Vi får också ta del av berättelser om möten med hans författarskap i andra sammanhang. Medverkar gör Maria af Malmborg – skådespelerska, Torbjörn Grass – musiker och kompositör, Andreas Kullberg – musiker och kompositör, Ola Sandström – musiker, sångare och kompositör.

Även Tapio Hovebro, Marita Öberg-Molin, Ida Rosén Branzell och Anneli Salminen deltar i programmet.

– Många västeråsare har en nära relation till Tomas Tranströmers texter. Han har på olika vis haft stor betydelse för staden både i kraft av sitt författarskap och vad det betytt för enskilda, och hur det bidragit till stadens identitet och självbild. Många andra västeråskonstnärer har också inspirerats av hans lyrik. Det är viktigt och bra att vi nu kan samlas för att hedra Tomas Tranströmers minne, hans författarskap och hans betydelse för Västerås, säger Anders Lerner, direktör för kultur-, idrotts- och fritidsförvaltningen.

Tomas Tranströmer var i många år bosatt i Västerås. Han var en välkänd och uppskattad profil i staden, som författare men också som flitig konsert- och biblioteksbesökare. Även efter flytten till Stockholm år 2000 behölls en tät kontakt med Västerås bland annat genom Tranströmerpriset och stenpoesin på markplattor i staden. Genom åren har flera föreställningar och verk skapats med hans texter som inspiration och grund. 

Vi vill hedra Tomas Tranströmers minne och hans betydelse för Västerås med ett program där vi möter poesi, tonsatta dikter, musik och berättelser.


För mer information:

Anders Lerner, direktör kultur-, idrotts- och fritidsförvaltningen, 021-39 13 11, anders.lerner@vasteras.se
Eva Matsson, bibliotekschef, 021-39 46 15, eva.matsson@vasteras.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


I Västerås finns en mångårig tradition av innovativa lösningar och ett brett tekniskt kunnande. Men här finns också det trygga och trivsamma Västerås. En stad där samverkan i olika former föder framgång. En stad där människan och tekniken lever i en framgångsrik symbios.

Jobba i Västerås stad

Gå i skola i Västerås

Västerås är årets studentstad

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås