Följ Västerås stad

Elever på Carlforsska samlar in pengar till skola i Sydafrika

Pressmeddelande   •   Jan 24, 2007 17:06 CET

Vad får du för 20 kronor idag? Inte mycket.
En påse chips, en enkel resa med stadsbussen eller två kvällstidningar. Utan bilagor. För en elev vid Nqolayolwazi School i Sydafrika är dock 20 kronor tillräckligt mycket för tre månaders skolgång. Det har Sara Granlund, Tone Jansson och Annie Bergström på Carlforsska gymnasiet tagit fasta på och startat en insamling till förmån för skolan och dess elever.


Sara Granlund, Tone Jansson och Annie Bergström, går sista året i gymnasiet och gör insamlingen som ett led i det projektarbete som gymnasieeleverna gör under sitt sista år.

Idén fick de tre i höstas i samband med ett skoltema kring mänskliga rättigheter.

-Vi upptäckte att vi inte gör så mycket här i Sverige för att hjälpa till. Vi bestämde oss för att försöka göra något bra, säger Sara Granlund. Och helst att göra något bra för barnen där nere.

De lade fram idén för lärarna och fick bra gensvar. Bidragande var att Carlforsska gymnasiet står i begrepp att starta ett utbyte med en sydafrikansk skola. Skolans rektor Anders Johansson har dessutom personliga kontakter med kollegor där och kunde via dessa hitta en lämplig skola.

Kunskapens vagga
Valet föll på Nqolayolwazi School som ligger längs den sydafrikanska östkusten i närheten av Durban. Skolan har 500 elever. Hela 40 procent är föräldralösa sedan föräldrarna avlidit i hiv eller aids. Skolans namn betyder Kunskapens vagga.

Det som utmärker skolan, och många andra skolor i Sydafrika, är bristen på undervisningsmaterial, att den har slitna och undermåliga lokaler och dålig vattenförsörjning. Skolan är i skriande behov av en kombinerad gymnastik- och samlingssal.

Sara, Tone och Annie vill bidra med pengar till att utrusta skolan och hjälpa de allra fattigaste eleverna. Målet är att få ihop 20 000 kronor.

-20 kronor är inte mycket pengar för oss, säger Tone. Om varje elev på Carlforsska bidrog med en tjuga skulle vi få ihop 20 000 kronor direkt. Det krävs inte mycket om många ställer upp. Om bara tre personer bidrar med 20 kronor var är det tillräckligt för en elev att gå ett helt år på Nqolayolwazi School.

Som en jämförelse kostar en elev på Carlforsska gymnasiet 60 000 kronor under ett läsår.

Tjejerna har samlat in pengar genom att skramla med bössor, få bidrag från nära och kära och genom att panta flaskor och burkar.

Åker till Sydafrika
Under våren utvidgar de insamlingen med företagsbesök i Västerås där de ska presentera projektet och visa bilder från den sydafrikanska skolan.

-Vi hoppas att de anställda bidrar med 20 kronor var och att företagen skjuter till lika mycket, säger Annie.

I april ska insamlingen vara genomförd, men redan den 12 februari åker de tre ner till Sydafrika för att under tio dagar besöka sin skola.

-Vi vill skapa oss en egen bild av hur det ser ut och vad skolan behöver, säger Sara.

Projektarbetet kompletteras med en undersökning som genomförs på två skolor, Gideonsbergsskolan och Nqolayolwazi School. Eleverna får samma frågor som berör framtid, familj och fritid. Men även vad eleverna i respektive land känner till om Sverige och Sydafrika.

Insamling
Om någon vill bidra till Nqolayolwazi School samlar Sara Granlund, Tone Jansson och Annie Bergström in pengar på Torggatan (Sigmatorget) följande tider:
1/2 kl 16.00-18.00
6/2 kl 15.00-17.00
8/3 kl 16.00-18.00

Text: Göran Carlson