Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Elever från Västerås kulturskolas teaterlinje är med i LÄNK-projektet

Det har länge saknats nyskriven, angelägen dramatik med rollistor som passar unga, ofta stora, ensembler. Riksteatern har specialbeställt pjäser och utvecklat LÄNK som ger unga ensembler tillträde och tillgång till den professionella teatervärlden. Under våren spelar elever från Västerås kulturskolas teaterlinje två nyskrivna pjäser på Teater Västmanland.

Pjäserna i den här omgången av LÄNK är skrivna av Anders Duus, Sofia Fredén, Cristina Gottfridsson, Rasmus Lindberg, Katori Hall och Martina Montelius.

LÄNK pågår runtom i hela Sverige. Hundratals ungdomar på gymnasieskolor, kulturskolor och i amatörteatergrupper repeterar, bygger scenografi, syr kostym och förbereder sig inför varsin premiär av en nyskriven pjäs. LÄNK är en bro mellan skolan, unga amatörteatrar och den professionella teatervärlden. Här skapas möten mellan skola och lokala experter på kulturarrangemang och kulturförmedling.

LÄNK görs i samarbete mellan Riksteatern nationellt, regionalt och lokalt, Norrbottensteatern, Västerbottensteatern, Uppsala stadsteater, Reginateatern, Backa teater, Unga Dramaten, Malmö stadsteater, Helsingborgs stadsteater, Dunkers kulturhus, Scenkonstbolaget/Teater Västernorrland, Dalateatern, Regionteatern Blekinge/Kronoberg och Amatörteaterns riksförbund.

Idén till LÄNK kommer från England och The National Theatre där projektet Connections har funnits sedan 1994. Den första omgången av LÄNK i Sverige startade 2010 och knöts ihop 2012 med en teaterfestival i Riksteaterns lokaler i Hallunda.

De två pjäser som kulturskolans elever spelar på Teater Västmanland är: 

Sannas Sanna jag
av Rasmus Lindberg

  • 24 april kl.18.30 PREMIÄR!
  • 2 maj kl. 20.00
  • 3 maj kl. 20.00
  • 4 maj kl. 20.00
  • 13 maj kl. 20.00

Sanna är ett ensamt barn. Hon lever ett instängt liv övervakad av frikyrkoförsamlingen. Hon bor med sin församlingstrogna mamma, sin alkoholiserade, ofta våldsamma, pappa – som också är vaktmästare på hennes skola.

Snacka om övervakning! Hon har få vänner. Hon får inga julklappar. Det är tråkigt, ensamt, isolerat, men hon har sin älskade katt. En dag inträffar något som gör att Sanna får nog. Sannas sanna jag dyker upp. Då sätts hela hennes existens i gungning och det ena leder till det andra. Till slut måste hon helt enkelt dra, dra iväg från allt. Det här är hennes avskedspjäs, kvarlämnad i en dator i vänthallen på en busstation någonstans i Sverige.

Hyenor
av Anders Duus

  • 23 april kl 18.30 PREMIÄR!
  • 2 maj kl. 18.30
  • 3 maj kl. 18.30
  • 4 maj kl. 18.30
  • 13 maj kl. 18.30

Fem tjejer, alla är de skolans outsiders fast på helt olika sätt. De är osynliga, mobbade eller inpressade i trånga fack. En dag gör de gemensam sak. Det handlar inte om vänskap, det handlar om överleva och att slå tillbaka. De blir Hyenor.

En hyena bryr sig inte om hur hon ser ut, hur hon låter eller hur hon luktar. En ensam hyena får vara feg – men flocken backar inte för någon. Snart är de inte bara fredade, de är fruktade. Anhängarna blir fler och fler, insatserna höjs och till sist har offer blivit förövare. Det kan inte fortsätta, men hur ska det sluta?

För mer information:
Tinamaria Ranaxe, teaterpedagog  073-141 99 36

Ämnen

Kategorier

Regioner


I Västerås finns en mångårig tradition av innovativa lösningar och ett brett tekniskt kunnande. Men här finns också det trygga och trivsamma Västerås. En stad där samverkan i olika former föder framgång. En stad där människan och tekniken lever i en framgångsrik symbios.

Jobba i Västerås stad

Gå i skola i Västerås

Västerås är årets studentstad

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås