Gå direkt till innehåll
Eleverna från Carlforsska vid deltävlingen i Linköping.
Eleverna från Carlforsska vid deltävlingen i Linköping.

Pressmeddelande -

Elever från Carlforsska tävlar i History Bee and Bowl

Fem elever från Carlforsska tävlar i History Bee and bowl i Berlin den 27-30 maj. History Bee and bowl är en stor, världsomspännande tävling där elever tävlar i historia.

Frågorna i tävlingen täcker in alla epoker och världsdelar, vilket gör att det ställs höga krav på elevernas kunskaper i historia. Nytt för i år är även Academic Bowl, som är en lagtävling i flertalet akademiska discipliner såsom kemi, matematik, litteratur, geografi, konst och sport.

De deltagande eleverna från Carlforsska går International Baccalaureate Diploma Program och Samhällsvetenskapliga programmet på Carlforsska. Eleverna kvalificerade sig till Europafinalen via en deltävling i Linköping i april och kommer att delta i såväl History Bowl som Academic Bowl tillsammans med elever från Tyskland, Italien, Frankrike, Schweiz, Polen och Storbritannien.

Eleverna har förberett sig noggrant inför tävlingen och ser fram emot resan. Under tävlingsdagarna kommer de att delta i kvalomgångar och besvara frågor om historia som kan handla om allt från de puniska krigen till vetenskapliga uppfinningar och namn på berömda personer. Eleverna tävlar som ett lag. Eleverna poängsätts och om de når tillräckligt höga poäng går de vidare till semifinal och final. Samma regler gäller för Academic Bowl, dock berör frågorna där andra områden än historia.

Under resan kommer eleverna förutom själva tävlandet att få besöka muséer och bekanta sig med Berlin, något som bara det är spännande.

- Vi har specialiserat oss inom olika epoker och världsdelar individuellt och har sedan gruppträningar för att förbereda oss inför tävlingen, säger Michael Giraldi, en av eleverna

- Vi ska ju tävla i olika ämnen, men även gå runt i staden till olika museum och turistattraktioner. Det ska bli roligt att träffa personer från andra länder och samtidigt testa kunskaperna, säger Caroline Renström, en annan av eleverna.

Alla de tävlande eleverna är självklart väldigt duktiga i historia och ser fram emot sin medverkan.

- Jag har lätt för att memorera fakta och har alltid varit duktig i historia. Det bästa är att få lära sig om nya händelser och personer, och se till att vi inte upprepar misstag från det förflutna, säger Valerie Stolarczyk.

- Historia är fascinerande som ämne, det länkar samman människor och samhällen. Det är spännande att lära sig om hur människan och samhället utvecklats över tid. Vi ska göra vårt absolut bästa vid tävlingen i Berlin, säger Ye-Ha Kim.

För mer information och intervju med elever

Kontakta Linda Holtby, lärare på Carlforsska, 070-286 18 63 eller linda.holtby@skola.vasteras.se

Kontakta Teresia Nicolas, lärare på Carlforsska, teresia.nicolas@skola.vasteras.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


I Västerås finns en mångårig tradition av innovativa lösningar och ett brett tekniskt kunnande. Men här finns också det trygga och trivsamma Västerås. En stad där samverkan i olika former föder framgång. En stad där människan och tekniken lever i en framgångsrik symbios.

Jobba i Västerås stad

Gå i skola i Västerås

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås