Gå direkt till innehåll
På Wijkmanska gymnasiet finns Teknikprogrammet, El- och energiprogrammet och Industritekniska programmet. Eleverna som startar till hösten 2019 kommer under året kunna ansöka om utökat program som heter Digital produktionstrainee.
På Wijkmanska gymnasiet finns Teknikprogrammet, El- och energiprogrammet och Industritekniska programmet. Eleverna som startar till hösten 2019 kommer under året kunna ansöka om utökat program som heter Digital produktionstrainee.

Pressmeddelande -

Digital produktionstrainee börjar ta form

Digital produktionstrainee, det nya samarbetet mellan Wijkmanska gymnasiet, ABB, Westinghouse och Bombardier, börjar nu ta form ytterligare. Nyligen har avsiktsförklaringar skrivits där företagen berättar vad de kan bidra med i samarbetet som vänder sig till eleverna och skolan.

I avsiktsförklaringarna som de tre stora bolagen har skrivit framgår att de vill satsa på både på elever och lärare. Innehållet visar att företagen vill erbjuda eleverna arbetsplatsförlagt lärande med de bästa handledarna och erbjuder skolan att ta del av teknisk utrustning och möjlighet att ta in experthjälp från företagen i vissa undervisningsmoment. För att höja kompetensen hos lärarna och att de ska hålla sig ajour med vad som är senaste nytt inom branschen så kommer lärarna att erbjudas att delta i företagens interna utbildningar. I två av avsiktsförklaringarna uttrycks även en vilja ge ungdomarna möjlighet att arbeta extra på lov.

- Det här är självklart jätteroligt för Wijkmanska gymnasiet och även för branschen i stort som har ett skriande behov av arbetskraft. Vårt redan befintliga samarbete med Teknikcollege stärks nu när dessa tre bolag kliver in, säger Leif Larsson, verksamhetschef för gymnasieskolorna i Västerås. 

Västerås har en stark tillväxt och har ett världsledande näringsliv främst inom teknik. Genom Digital produktionstrainee får eleverna bästa möjliga förutsättningar att få arbete direkt efter studenten. Kurserna som eleverna läser har matchats ihop med företagens framtida kompetensbehov och eleverna har genom det utökade programmet stora möjligheter att bygga upp sitt eget nätverk. 

- Det är oerhört givande när skola och bransch kan samverka på det här sättet. Det gynnar alla. Vi har också en gemensam vision med Digital produktionstrainee och det är att skapa Sveriges bästa teknikcollege, säger Carin Lidman, ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden.


Presskontakt

Leif Larsson,
Verksamhetschef för gymnasie- och vuxenutbildningen,Västerås stad
Telefon: 021-39 81 01
E-post: leif.larsson@vasteras.se


Ämnen

Kategorier

Regioner

Västerås stad

Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås