Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Dags för arkeologidagen på Anundshög

Söndagen den 27 augusti klockan 10–16 firas Arkeologidagen på Anundshög. Det är en kostnadsfri temadag med aktiviteter för hela familjen i järnålderns och medeltidens tecken. Upplev en dag bland stridande vikingar, växtfärgning av textilier och utgrävning med arkeologer, lek som på vikingatiden, följ med på en guidad tur eller gå på runskola.

Arkeologidagen är en nationell temadag för alla som vill upptäcka Sveriges kulturhistoria och lära sig mer om arkeologins arbetssätt och dess spännande upptäckter. Dagen har arrangerats i över trettio år och syftet är att på ett enkelt och informativt sätt tillgängliggöra samt visa upp arkeologins möjligheter för människor att förstå och tolka vår historia.

Arkeologidagens aktiviteter:
Stridsuppvisning med vikingar
Få en inblick i vikingatidens stridskonst genom en levande och spännande uppvisning med re-enactmentgruppen Stockholms fria vikingar.
Föreläsning: Äldsta Västerås och Anundshög - järnålder, vikingatid och medeltid
Jonas Ros från stiftelsen Kulturmiljövård är den som kan Västerås arkeologi bäst. Han har skräddarsytt en unik föreläsning för den här dagen om hur Västerås grundlades. Det handlar om Västerås äldsta historia, hur den tidiga staden bildades och relationen till Anundshög.
Fylgja hantverk
Experterna på forntida hantverk visar upp hur man färgar textilier med växter, brickbandsvävning, nålbindning med mera.
Guidade turer av Anundshög
Utforska och lär dig mer om Anundshög tillsammans med vår kunniga guide.
Pyssel, lekar och spel
Våra museivärdar bjuder in till pyssel och runskola. Alla lek- och spelsugna kan prova på tusen år gamla lekar eller varför inte spela ett parti Hnefatafl?
Barnens arkeologiskola
Ta chansen att prova på hur en utgrävning går till under ledning av arkeologer.

Arkeologer gräver i alla väder - men håll koll på evenemanget på Facebook för information om eventuella ändringar. Fullständigt program finns på www.anundshog.se och i evenemanget. Inget inträde, alla programpunkter är kostnadsfria. Mat och fika finns att köpa.

För mer information, kontakta:
Alicia Högfors Lindståhl, museiintendent, 021-39 77 27, alicia.hogfors.lindstahl@vasteras.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Västerås stad

Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås