Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Boendemånad – fokus på privatekonomi ur ett boendeperspektiv

Under april är det Västerås stads boendemånad och då fokuserar vi lite extra på att stötta med kunskap och rådgivning kring privatekonomi kopplat till ditt boende. Våra konsumentjuridiska rådgivare, bygglovshandläggare och energi- och klimatrådgivare finns här för dig!

Vi lever i en turbulent tid, med stigande priser och ökade kostnader för till exempel bolåneräntor. Det betyder att många av oss behöver se över vår privatekonomi extra noga för att ”få det att gå ihop”. Det finns en hel del du kan tänka på för att spara pengar eller för att göra smarta och ekonomiska val. Vi som jobbar som rådgivare på Västerås stad stöttar dig gärna i dina frågor.

Energi- och klimatrådgivarna kan hjälpa dig att se över dina energikostnader. De kan bland annat svara på frågor om hur man bygger energieffektivt eller hur det fungerar med solpaneler.

– Just nu får vi många frågor om energilager berättar Emma Schreij, energi- och klimatrådgivare. Vi hjälper dig gärna med att till exempel ta fram förslag på vilket uppvärmningssystem som bäst passar för ditt boende.

Konsumentvägledningen kan hjälpa dig att få bättre koll på din reklamationsrätt vid köp av både varor och tjänster. Att ha koll på sina rättigheter enligt konsumentköplag och konsumenttjänstlag gör att du kan spara pengar, genom att reklamera och tillvarata dina rättigheter enligt den lagstadgade reklamationsrätten.

– Under boendemånaden är vårt mål att verka förebyggande. Ett handfast tips är att göra noggranna efterforskningar om företaget innan du köper till exempel en hantverkstjänst. Det är väl investerad tid. Ett annat handfast råd är att ha ett skriftligt avtal med företaget du väljer att anlita. Det minskar risken för missförstånd. Ett skriftligt avtal är en trygghet för både konsument och näringsidkare, säger Ottar Kraemer, konsumentjuridisk rådgivare.

Bygglovshandläggarna kan svara på alla dina frågor om bygglov och kan hjälpa dig att göra rätt från början.

–Vårt bästa tips för att hålla nere kostnaderna för bygglovsansökan är att vara noga med att skicka in rätt dokument från början. Då går bedömningen snabbare och enklare och blir billigare för dig. Det finns också vissa projekt du kan göra utan att ansöka om bygglov, säger bygglovshandläggare Emil Svensson.

Ni är välkomna att höra av er med era frågor till oss!

För mer information kontakta:

Emma Schreij, energi- och klimatrådgivare, telefon 021-39 25 00

Ottar Kraemer, konsumentjuridisk rådgivare, telefon 021-39 20 00

Emil Svensson, bygglovshandläggare, tel. 021-39 00 00, knappval 3

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås